Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Hundra år och en riktig bjässe – Peter håller i klubban

Gamla Giffare hade besök av Skövdebon Peter Karlsson, ordförande i Västergötlands Fotbollsförbund, på den senaste Torsdagsträffen i klubbstugan på Ulvesborg.

Gamla Giffare har haft besök av Peter Karlsson, ordförande i Västergötlands Fotbollsförbund.

Peter Karlsson kommer ursprungligen från Mariestad men bor numera i Skövde och har sitt ordinarie arbete på Länsförsäkringar Skaraborg. Fotboll började han spela vid tidig ålder i Mariestads Bois men gick som senior över till Mariestads BK. Han avslutade sin aktiva tid med att spela några säsonger i Torsö IF. Därefter verkade han under många år som tränare i ett antal föreningar i och omkring Mariestad.

Som en liten anekdot berättade Peter att han under mitten av 80-talet var tränare i Colorado, USA. Vid ett tillfälle när han skulle presentera sig berättade han att han kom ”from Sweden”. Då brast två domare med sin bakgrund i Iran ut:

Annons

Annons

–Ohh Mr Fredriksson och syftade då på Erik Fredriksson.

Jubilerar

Västergötlands fotbollsförbund bildades den 17 mars 1918 på Hotel Ranten i Falköping. Förbundet firar alltså sitt 100 års jubileum i år. TG&IF var en av föreningarna som var med och bildade förbundet och är idag den äldsta verksamma föreningen i distriktet. Peter lägger ner en hel del tid på sitt ordförandeskap i förbundet, hur mycket är svårt att säga men räknar man med alla möten och heldagar han är borta blir det säkert mellan 1 till 2 timmar om dagen.

Peter anser att förbundet har ett mycket väl fungerande kansli där Johan Gustavsson är kanslichef. Förutom Johan är det ytterligare åtta anställda. Han anser vidare att förbundsstyrelsen är väl sammansatt av personer med kompetenser inom samtliga de områden förbundet verkar. Huvudmålet för förbundet är att organisera en föreningsverksamhet så att var och en som vill spela fotboll kan göra det underordnade förhållanden samt enligt gällande regler och bestämmelser.

Olika kommittéer

Distriktsmötet, där alla föreningar har rösträtt, är Västgötafotbollens högsta beslutande organ och väljer årligen ledamöter till distriktsstyrelsen som består av åtta personer. Under styrelsen finns idag tre kommittéer som är sammansatta av förtroendevalda med god förankring i föreningslivet. En ny kommitté kommer tillsättas under året som ska jobba med föreningsutveckling och anläggningsfrågor.

Annons

Under jubileumsåret kommer bland annat anordnas ”Veckans match” vilket innebär att föreningar fått ansöka om man önskar anordna en sådan match. Intresset har varit stort och kansliet har fått välja ut matcher där föreningarna kommer genomföra olika kringaktiviteter. Dessutom kommer föreningarna i distriktet inbjudas till en allsvensk match på Borås Arena. ”Jubileumsmatchen”kommer genomföras tillsammans med Elfsborg under sensommaren/hösten. Vilken match det blir är ännu inte fastställd då det allsvenska programmet inte är definitivt bestämt.

Hög målsättning

Det finns åtskilligt mycket mer att återge men av Peters framförande kan vi konstatera att förbundet har hög målsättning att stötta distriktets fotbollsföreningar samt bevara idrottens så viktiga värdegrund. I den välfyllda föreningslokalen ställdes många frågor. Bland annat om idrottsplatsernas ägande och drift i privat eller kommunal regi.

Ove L Skatt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan