Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Polisen: Sexuellt motiv bakom mordet – mördaren sökte på porr på nätet

Text: 

DNA-spår på en cannabisfimp var bland det som ledde polisen till den man som i höstas mördade en kvinna vid ett motionsspår i Ulricehamn.

Polisen har inte kunnat hitta någon koppling mellan mördaren och offret.

ULRICEHAMN 20171025Den 60-åriga kvinnan hittades död den 24 oktober förra året i området runt Mulleberget i Ulricehamn.

Det var den 24 oktober förra året som den 60-åriga kvinnan hittades mördad i motionsområdet Lassalyckan i Ulricehamn.

Lena Matthijs, polisområdeschef Älvsborg.

Efter en intensiv mordutredning, som bland annat innefattande topsning av över tusen personer, fann polisen den 18 januari i år en dna-träff på en 20-årig man bosatt i Ulricehamns kommun. När mördaren förstod att han var påkommen valde han att ta sitt liv.

Annons

Annons

Vid en pressträff på fredagen höll polisen en pressträff i polishuset i Borås för att berätta om utredningen och mordet som skakade hela Ulricehamn.

Kvinnan som mördades hade en chefsposition inom kommunen och under utredningens gång fanns en hypotes om ett samband. Detta har nu uteslutits.

– Vi har inte hittat någon koppling mellan offer och gärningsman, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i polisområde Älvsborg.

Det som har kommit fram under brottsutredning är att 20-åringen hade ett narkotikamissbruk och att han återkommande porrsurfade på äldre kvinnor. Han fanns inte i polisens brottsregister tidigare. Val av offer verkar ha varit en slump.

– Det här var ett mord på eget bevåg. Vi kan inte hitta några spår av anstiftan eller medgärningsman, säger Göran Arvidsson.

Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i polisområde Älvsborg

Den mördade kvinnan blev inte våldtagen, men det ska ha funnits en "sexuell koppling till hans handlande" uppger polisen.

– Vi tror det är en händelse som sker i olika faser. Hon blir attackerad och påsprungen på något vis och hamnar på marken. Då blir hon strypt av gärningsmannen, säger Göran Arvidsson.

Annons

I närheten av kvinnan anträffas glasögon, stavar och hörlurar samt en cannabisfimp med DNA-spår som matchade mördaren.

Polisen meddelar nu att förundersökningen är nedlagd. Den har bland annat innehållit över 2100 förhör och 60 dörrknackningar. 165 tips har kommit in.

– Det har varit en av de mest omfattande mordutredningarna som det här polisdistriktet har hanterat, säger Lena Matthijs, polisområdeschef Älvsborg.

Hon drar en lättnadens suck att mordet till slut uppklarades då det legat som ett trauma över Ulricehamn.

– Det är svårt att se att vi hade klarat upp mordet utan dna-spåret. Det fanns ingen i gärningsmannens närhet som kunde ana att han begått mordet. Utan topsning hade vi aldrig hittat honom, säger Lena Matthijs.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan