Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Lena fick Gamla Giffare att fatta tycke för Sri Lanka

Vid senaste träffen togs Gamla Giffare långt bort, närmare bestämt till Sri Lanka.

Annons

På torsdagsträffen gästade Lena Augustsson. Hon visade bilder och berättade om sina resor till Sri Lanka.

Sri Lanka, är en ö i Indiska oceanen belägen sydöst om Indien. Sri Lanka har drygt tjugo miljoner invånare. Sri Lanka var en brittisk koloni till 1948 hete då Ceylon.

1972 blev landet republik under namnet Sri Lanka. 1983 bröt inbördeskrig ut mellan lankesiska regeringen och de Tamilska Tigrarna. 2009 blev det fred.

Ekonomin är på uppgång och i dag är elbilar vanliga. Även om ekonomin har stärkts genom åren är många av befolkningen fortfarande fattiga.

Lena som jobbar i Svenska kyrkan i Tidaholm tog med Gamla Giffarna med på en resa i landet via sina bilder, ett land som hon har besökt många gånger genom åren. En stor vänskapskrets har skapats i utkanten av Negombo. Goda vänner ställer upp och finns tillhands och ger besöken värdefulla upplevelser.

Annons

Lena hjälper några familjer på det sätt hon kan genom att köpa skoluniformer, skor, skolmaterial, kläder.

Annons

– Vår lilla flicka Taru håller kontakt med oss dagligen via Facebook. Vi hjälper även vår vän Sumith med att göra rundresor. Han fixar med hyrbil och hotell. Vi betalade hans körkort för några år sedan för att hjälpa.

Klimatet är tropiskt temperaturen ligger på ca 30 grader och ön är kuperad. Landhöjden ligger upp till 2500 meter över havet. I bergen är det svalare.

Huvudstaden heter Colombo. Språket är lankesiska, tamil och engelska. Folket i landet är välutbildat och utbildning är viktig.

Landet har en fantastisk natur som lockar många människor som vill turista i landet. Trafiksituationen är det som skiljer sig mest från Sverige. Vänstertrafik och fullständigt kaotisk, ”Tuktuk” kan rekommenderas.

– Vi har egna cyklar som vi använder flitigt. Vi åker och handlar och ger oss ut på långturer, berättar Lena.

Ett besök uppe i bergen är en upplevelse främst för att se de milsvida teplantagen. De som plockar tebladen är tamiler, de är fattiga och måste plocka 20 kilo teblad/dag för att få lön. Besök på en tefabrik är spännande.

På väg upp i bergen kan man beskåda många vattenfall och fantastisk utsikt i ett underbart vackert kuperad terräng. Det finns 21 naturreservat på Sri Lanka, här kan man se elefanter, apor, bufflar, påfåglar, krokodiler.

Nationalparkerna har många besökare, man får vara tidigt uppe för att kunna se djuren innan det blir varmt.

Annons

Annons

– Besöken i nationalparken är spännande då närheten till djuren ger en sann och oförglömlig upplevelse. Vi besökte Tangalle för första gången i år, staden ligger i södra delen av landet. Här besökte vi stranden sent en månklar natt. Vi fick se två havssköldpaddor som gick upp på stranden och la sina ägg.

Här övervakas dessa stränder av stränga vakter.

– Sköldpaddorna var stora, ca 1,20 m, detta var en helt otrolig upplevelse.

Lena har genom sin inlevelse och berättelse återgett ett land som är värt att besöka för den som vill ha en speciell upplevelse, folket är mycket vänliga och gästvänliga, fattiga som rika. Om någon vill besöka Sri Lanka så hjälper Lena gärna till.

Ove L Skatt

Annons

Annons

Till toppen av sidan