Annons

Annons

Annons

Bosebygd

Lodjur ska jagas – dödade lamm utanför Mullsjö

Text: 

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt efter att ett lamm dödats utanför Mullsjö. Samma lodjur misstänks ligga bakom ett angrepp i Ulricehamns kommun.

Det är tredje gången på ett drygt halvår som länsstyrelsen i Jönköpings län beslutar om skyddsjakt i samma del av Mullsjö kommun.

– Nu är det ett angrepp på ett lamm ett antal kilometer norr om Mullsjö som upptäcktes i fredags, säger Linda Andersson rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.

Myndigheten gjorde en besiktning samma kväll och tog beslutet på en gång.

Annons

– Vi tog ett muntligt beslut om skyddsjakt redan där.

Annons

Det var alltså ett lamm som hade dödats och spåren tyder på att det rör sig om ett lodjursangrepp.

Typiska skador

– Skadorna tyder på att det är ett lodjur, det man tittar på speciellt är bett i strupen.

Skyddsjakten pågick under natten till lördag, natten till söndag och natten till måndag. Den avbröts i måndags morse men kan återupptas på nytt om det dyker upp nya spår eller sker ett nytt angrepp. Utgångspunkten är att lodjuret förväntas komma tillbaka till samma ställe där det jagat förut men sannolikheten minskar med tiden.

– Tre nätter har vi jagat i den aktuella hagen, det är endast där vi jagar. Nu får vi avvakta och se om det kommer tillbaka. Det är inte så många nätter man har på sig. Det är svårt att jaga lodjur och vi är noga med att skjuta rätt individ, säger Linda Andersson.

Över länsgränsen

Under helgen skedde även ett angrepp i Ulricehamns kommun cirka en mil från hagen i Mullsjö. Länsstyrelserna i de två länen har en tät kontakt eftersom det finns en misstanke om att det rör sig om samma lodjur.

Med tanke på att angreppen har återkommit flera gånger i samma del av länet så gäller beslutet om skyddsjakt i Mullsjö kommun, Habo kommun och även Jönköpings kommun och ända fram till 31 juli. Det innebär att länsstyrelsen snabbt kan återuppta sökandet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan