Annons

Annons

Annons

Annons

Dotorp

Över 300 elever stred om Lisebergsresa

En elev från 8 E vid Hökensåsskolan i Tidaholm visar hur man hanterar en handbrandsläckare.

Annons

Runt 400 personer var samlade i och runt Frejahallen i Falköping på onsdagen.

Det handlade om Skaraborgsfinalen i Camp Blåljus 2018.

Tolv åttondeklasser gjorde upp om det som brukar kallas evig ära och berömmelse.

– Samt en Lisebergsresa för klassen, tillägger tävlingsledaren Perry Malmberg.

Inbäddat innehåll

Camp Blåljus, som har funnits i många år och alltså riktar sig till elever i år 8 vid skolorna runt om i Skaraborg, har många arrangörer. Det är Säkerhets- & Tryggshetsrådet i Skaraborg, Räddningstjänsterna i Skaraborg, Polisen, Ambulanssjukvården, Brandskyddsföreningen samt Länsförsäkringar Skaraborg.

På onsdagen genomfördes årets finaltävling och platsen var Frejahallen i Falköping.

– Finalen vandrar runt på olika orter i Skaraborg, här i Falköping var det nu andra gången vi hade den, säger tävlingsledaren Perry Malmberg.

Annons

Genomgång med klass 8 B vid Gustaf Dalénskolan i Stenstorp inför stationen sjukvård.

Annons

Jubel hos klass 8 B vid Kinnarpsskolan över tredjeplatsen i finalen av Camp Blåljus.

För första gången någonsin i Camp Blåljus var Friends med och bemannade en station, det var den som kallades mobbning.

En kille som har skadats i en cykeolycka får hjälp av två tjejer fån klass 8 C1 vid Rudenschöldsskolan i Lidköping.

En elev från 8 C1 vid Rudenschöldsskolan i Lidköping tar hand om en person som har skadats vid en cykelolycka.

Elever från segrarlaget 8 Alfa 2 vid Vasaskolan i Skövde hejar på sina kompisar vid övningen rädda liv, rädda hem.

Det var väl synligt för allmänheten att det på onsdagen var final i Camp Blåljus i Frejahallen i Falköping.

Spända och förväntansfulla elever från klass 8 O vid Viktoriaskolan i Skara.

Glädje i klass 8 Alfa 2 vid Vasaskolan i Skövde sedan det förkunnats att laget tagit hem slutsegern i årets upplaga av Camp Blåljus.

Annons

Annons

Stationen krisberedskap fanns inne i stora hallen och här är det elever från 8 F vid Hökensåsskolan i Tidaholm som jobbar.

Stationen rädda liv, rädda hem hade en hel utmaningar. Här ses två elever från 8 O Viktoriaskolan i Skara.

Snabbt av med brandkläderna för att lämna över dem till en klasskompis. Här ses två elever från 8 E vid Hökensåsskolan i Tidaholm.

Det var inte helt enkelt att snabbt ta på sig en polismundering, det fick eleverna vid 8 C på Tunaholmsskolan i Mariestad erfara.

Tolv finalister

Från början var det 31 klasser som var med i Camp Blåljus detta år.

– Klasserna har genomfört en uttagningstävling på hemmaplan och sedan har resultaten bedömts. Det slutade med att vi plockade ut tolv finalister, berättar Perry Malmberg.

Falköpings kommun hade flest finalklasser, nämligen tre stycken. Tidaholm, Lidköping, Skövde och Mariestad hade två vardera, medan en finalklass kom från Skara.

– Alla elever i respektive klass ingick i laget och hade någon form av uppgift, fortsätter Malmberg.

Totalt var det cirka 320 elever på plats i Frejahallen och därtill ungefär ett 80-tal funktionärer, vilka bland annat bemannade de tolv stationer som ingick i finaltävlingen.

– Man kan säga att det handlade om en utbildningsdag under tävlingsmässiga former, där det gällde för deltagarna att tänka till ordentligt. De hade för övrigt förberetts för finalen via oss arrangörer. Varje finalklass hade dessutom en fadder, i form av en brandman, som följde eleverna under dagen och pushade på dem, säger Perry Malmberg.

Annons

Annons

Teori och praktik

Varje uppdrag tog i runda slängar 10-15 minuter att genomföra. Syftet var att på olika sätt hantera olycksrisker, både fysiska och psykiska.

– Eleverna ställdes inför såväl praktiska som teoretiska övningar på de tolv olika banorna som vi hade ställt i ordning. Tio banor var inomhus, två – vilka handlade om brand – var av naturliga skäl utomhus, fortsätter Malmberg.

Namnen på de olika banorna var: Tobak, alkohol och droger, sjukvård, mobbning, krisberedskap, sjukvård, fysisk aktivitet, polisen, trafik och försäkring, anlagd brand, vattensäkerhet, handbrandsläckare samt rädda liv och rädda hem.

Vid varje bana/station blev de tolv finalisterna poängbedömda och sedan sammanställdes alltsammans så att det blev en vinnare, en andra- och en tredjepristagare.

Vann Lisebergsresa

Vinnarklassen fick en resa till Liseberg, medan andrapriset bestod av inträde till Sommarland och tredjepriset inträde till Arena Skövde.

Och vann gjorde det "gröna laget", det vill säga Vasaskolan 8 Alfa 2 från Skövde. Silver blev det för 8 F vid Hökensåsskolan i Tidaholm, medan det blev brons för 8 B vid Kinnarpsskolan i Falköpings kommun.

Övriga finalister var: 8 A Kinnarpsskolan, 8 B Gustaf Dalénskolan Stenstorp, 8 C1 Rudenschöldsskolan Lidköping, 8 D2 Vasaskolan Skövde, 8 C Tunaholmsskolan Mariestad, 8 A Tunaholmsskolan Mariestad, 8 E Hökensåsskolan Tidaholm, 8 O Viktoriaskolan Skara samt 8 D2 Rudenschöldsskolan Lidköping.

Annons

Annons

Till toppen av sidan