Annons

Annons

Annons

Annons

Lättare att bli vänner – om du ställer rätt frågor

Text: 

Omkring var fjärde svensk uppger att de har svårt att skaffa nya vänner. Bemanningsföretaget Lernia lanserar nu 36 frågor som fått namnet "Interaktion för svenskar" och som fokuserar på att knyta nya vänskapsband till andra människor.

– Vi ser oss som en problemlösare på arbetsmarkanden och att skaffa vänner på sin arbetsplats är väldigt viktigt, säger Elias Westberg, kommunikationschef på Lernia.

Typiskt beteende för Sverige och svenskarna?

Genom att ställa 36 frågor i en bestämd ordning till en annan människa så kan det finnas goda möjligheter att ni kommer varandra närmare och att en vänskap kan utvecklas.

Annons

– Frågorna är utvecklade för att ställas i samtal mellan två personer, men det fungerar även att prata om frågorna i en mindre grupp, säger Elias Wästberg.

Annons

Lernia har tagit fram vänskapsfrågorna tillsammans med psykologen Anna Bennich Karlstedt. Vänskapsfrågorna bygger i sin tur på forskning från den amerikanske psykologen Arthur Aron som hade arbetat fram frågorna för att skapa bättre förutsättningar för kärlek och intimitet.

"Interaktion för svenskar" är ingen kurs i den fysiska meningen att människor ska samlas på ett speciellt ställe för att ta del av information. "Interaktion för Sverige" finns tillgänglig på nätet och kan göras när som helst och av vem som helst.

De första vänskapsfrågorna är av mer allmän karaktär, men ju fler frågor som ställs så övergår de i mer personliga frågor. Interaktionskursen är tänkt att användas vid sex tillfällen om sex frågor vid varje gång.

– Vi vill med de här frågorna även belysa att människors olikheter kan vara en stor tillgång på arbetsplatserna, säger Elias Wästberg.

Den internationella organisationen Expat Insider som har studerat hur det ser ut med möjligheten att skaffa nya vänskaper i olika länder konstaterar att Sverige i det avseendet får relativt låga poäng.

Möjligheten att skaffa vänner på sin arbetsplatsen kan också ha stor betydelse för att nyanlända bättre ska kunna integreras i Sverige.

Annons

– Det har ju verkligen varit en stor debatt om integrationen i Sverige under det senaste halvåret. För oss som är en stor aktör på arbetsmarknaden har det varit tankeväckande om vi kan bidra med något, säger Elias Wästberg.

Vad tror du själv? Gå igenom samtliga frågor i faktarutan nedan och testa gärna att ställa frågorna till någon du skulle vilja lära känna bättre.

Annons

Annons

Till toppen av sidan