Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Sydafrikansk touch på PRO-möte

Många PRO-are samlades i Villan för månadsmöte. Ordförande Majken Nielsen hälsade speciellt dagens gäster från ABF välkomna.

Yvonne Karlsson informerade om ABF:s arbete i Kapstaden, Sydafrika. Här visar hon upp konst som tillverkats av sydafrikanska kvinnor.

En del skrivelser gicks igenom, bland annat den information om kommunens och polisens arbete med trafiksäkerhet, tillgänglighet och trygghet i centrum. 27 september blir det trygghetsvandring utomhus.

En telefonundersökning har gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av PRO, där det framkom att var tionde pensionär avstått från tandvård, trots behov de 12 senaste månaderna. Omräknat till antalet pensionärer motsvarar det 150 000 personer som avstått från tandvård av ekonomiska skäl.

PRO tycker också att den föreslagna höjningen av pensionen med cirka 280 kr i månaden är otillräcklig då lönerna under samma period ökat med i genomsnitt 500 kr i månaden, mer än vad den allmänna pensionen gör.

Annons

Annons

En inbjudan har kommit till Axevalla tisdagen den 25 september. Program finns på expeditionen för intresserade. Frisklufts- och fiskedagen vid Björksjön på Hökensås är den 24 augusti. Gratisbuss utgår från centrum.

Studieförbund gästade

ABF ger kulturstöd till olika aktiviteter inom PRO och nu vill man göra en uppföljning av vad detta ger, berättade Elin Andersson.

Nu hade seniordansarna blivit utvalda att fylla i en enkät med frågor om och varför man valt dans som aktivitet.

Om ABF:s arbete i Sydafrika berättade Yvonne Karlsson, som nyss varit där på uppdrag. Kari Nurkkanen visade bilder. Området där man arbetar är i trakterna nordväst om Kapstaden. En stad med fyra miljoner invånare varav hälften bor i kåkstäder.

I vissa områden har man startat kvinnokooperativ. Man hjälper till att starta studiecirklar, skaffa fröer och plantor så man skall kunna bli självförsörjande med olika typer av grödor. Klimatet är ju mycket gynnsam tdå man kan odla året runt.

Våldet mot kvinnor är också mycket utbrett så det är ett annat område man prioriterar. ABF arbetar också med att utveckla olika konstformer. Som exempel på detta hade Yvonne med sig i forma hängsmycken gjorda genom glasfusing, där hela försäljningssumman oavkortat gick tillbaka till tillverkarna. Målet med arbetet är att man på sikt skall klara av att driva projektet vidare på egen hand.

Annons

Efter gott kaffe med dopp tog underhållningen vid i form av PRO:s egen sång- och musikgrupp. Att sommaren kommit så tidigt kom ju som en överraskning även för gruppen, som övat in ett antal vårsånger. Men det som framfördes mottogs ändå med välförtjänta applåder och speciellt musikerna Bror, Leon, Jonny och Sören för sitt fina spel.

Ordförande Majken Nielsen tacka alla för att de kommit och önskade en varm och trevlig sommar!

Efter det gjordes dragning på försålda lotterier. Mona Holm blev lycklig vinnare i fifty-fifty-lotteriet.

Björn Wernersson

Elin Andersson berättade om det uppföljande arbete som ABF gör med anledning av studieförbundets kulturstöd.

Annons

Annons

Till toppen av sidan