Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Folkfesten blev en succé

Text: 

Junikalaset blev en succé. Det konstaterar arrangörerna.

– Det var mycket folk, bra väder och alla är väldigt nöjda, säger evenemangsansvarige Micael Worbin.

Mycket folk tog sig till Skövde och Junikalaset på Hertig Johans torg för att äta gott, lyssna till musiken och umgås.

Än så länge har han inga siffror på hur många som kom till Skövde och Junikalaset på Hertig Johans torg, men att det var många – det vet han.

– Det var fullt med folk både fredag och lördag. Vi har inte summerat siffrorna än, men när jag stämde av med krögarna så var alla inblandade väldigt nöjda och då får man kalla det succé, konstaterar Micael Worbin.

Evenemanget i centrala Skövde började redan på nationaldagen med firande och sedan övergick festligheterna i Junikalaset på torsdag och fortsatte sedan över fredagen och lördagen. Det har varit mycket musik och sång, bland annat hölls allsång under torsdagen och fredagen och på lördagen stod flera musikakter på scen med 80-talsbandet Noice som huvudakt.

Annons

Annons

– Det var kul med ett nostalgiband som Noice. Jag är ju i rätt åldersgrupp för det, säger Micael Worbin och skrattar.

En annan av höjdpunkterna för honom personligen under Junikalaset var allsången med Showkanalen.

– Skövdebornas bjussighet där mer eller mindre kända profiler klev upp på scen och sjöng, det var härligt.

Det fina vädret bidrog till stämningen på Junikalaset, som arrangerades för andra året i rad. Om det blir en tredje gång är troligt - om inte ombyggnationen av Hertig Johans torg sätter käppar i hjulet vill säga.

Junikalaset skiljer sig från andra stadsfester för att det är ett så nära samarbete mellan restaurangerna och andra intressenter.

Människor i alla åldrar kom till Junikalaset för att umgås och ha trevligt.

Att vädret var varmt och soligt bidrag också till stämningen och Micael Worbin är glad över att kalaset inte stördes av bråk eller fylla.

– Det kan beroe på att det var en öppen och tillgänglig tillställning utan entréer och att krögarna inte serverade sprit, utan bara vin och öl.

Det var också blandade åldrar i publiken med allt från små barn till pensionärer.

Nu ska arrangörerna, Next Skövde, Skövde Cityförening, Commerce och krögarna på Den lilla krogen, Compagniet, O’Learys, Pinchos, Plateaux, Rådhuset och The Bishop Arms, sätta sig ner och summera arrangemanget. Högst sannolikt blir det en fortsättning för Junikalaset.

Annons

Annons

– Den spontana reaktionen utifrån den succé det blev så är det väldigt troligt, men vi har framför oss att torget ska byggas om till nästa år och vi vet inte vilken status vi kommer att ha i juni 2019. Det blir en parameter att ta med. Samtidigt har krögarna förklarat att de inte vill släppa detta ett år, för då kommer vi inte tillbaka, säger Micael Worbin.

Hans stora behållning är annars att Junikalaset är ett samarbete mellan flera olika intressenter i Skövde.

– Att det kom så mycket människor som uppskattade evenemanget och att vi har sju krogar som vill arbeta sida vid sida under ett gemensamt alkoholtillstånd, det var för mig en väldig stor uppsida. Den kan lätt bli klyschigt, men här visar vi att samarbete ger framgång.

Annons

Annons

Till toppen av sidan