Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Idrottshistoriskas unika modell har fyllt 20

Tidaholmsmodellen som finns att beskåda på Tidaholms Idrottsmuseum firar i år 20-årsjubileum.

Modellen har genom åren blivit oerhört uppskattad av alla besökare. 5 000 arbetstimmar tog det att färdigställa det imponerande verket på tio kvadratmeter.

Tidaholmsmodellen har genom åren rönt stor uppskattning från besökarna på Tidaholms Idrottsmuseum. Modellen som i år kan fira sin 20-åriga tillvaro.

Tidaholmsmodellen har blivit vida känd genom åren och det har faktiskt gått 20 år sedan den färdigställdes. Det var ett mastodontjobb som påbörjades 1994. Rune Andersson fick då hjälp av stadsarkitektkontoret att ta fram kartor över Tidaholms stad anno 1945. Därefter börjar han och Per Thilander att dokumentera alla kvartersplaner som fanns i Tidaholm vid den här tiden.

Annons

Annons

1995 tillkom Roy Steen i gruppen och kostnaden för modellen beräknades till 40 000 kronor. 1998 står modellen klar och den har nu växt ut från att dokumentera alla kvartersplaner till att ha blivit en modell över hela Tidaholms stad, även om det får anses som rekvisita till planerna.

Under åren tillkom fler i gruppen genom Bengt Andersson som bland annat svarade för all elen, samt Karl-Henry Gustavsson och Roland Wallin. Som sagt, det tog cirka 5 000 arbetstimmar och verket består av 2 000 byggnader samt 7 000 växter och träd och allt i en skala 1:1000. Det är inte undra på att verket är uppskattat och det är intressant och höra besökare beskriva var de bott, vad de upplevt på exempelvis den planen, eller i det kvarteret, ja det är många minnen man fått höra genom åren. Så nog är Tidaholmsmodellen unik i sitt slag och den står kvar med stor värdighet trots sina 20 år.

Janne Kindmalm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan