Annons

Annons

Annons

Bosse Bildoktorn besöker rockabillyfestival

Text

Rockabillyfestivalen i Lerdala slog i fredags upp portarna till Gröna Lund. Förutom svängig musik bjöds det under lördagen på en bilutställning. Bosse Bildoktorn presenterade och intervjuade sakkunnigt ett gäng utvalda entusiasters veteranare.

Bosse Bildoktorn inspekterar en av bilarna.

– Detta är dagens höjdpunkt!

Citatet kommer från Bosse Bildoktorn när han inspekterar en gammaldags variant av en luftkonditionering på en av bilarna. Bilen det handlar om är en blanksvart Hudson Hornet från 1953. Konditioneringen ifråga är positionerad utanpå bakre sidodörren och drivs av vatten.

Ari Gudmundsson berättar om sin bil.

Ägaren till bilen heter Ari Gudmundsson. Han pratar varmt om bilen, när mikrofonen stängs av så pratar Bosse i sin tur varmt om Ari och de andra entusiasterna.

Annons

Annons

– Jag älskar när man kan få igång någon att prata på det där viset, säger han.

Angående dagens höjdpunkt, Aris luftkonditionering, tror Bosse att det går att hitta liknande substitut till dagens lite mindre miljövänliga alternativ.

– Gammal teknik kan med lite modifiering användas på nya bilar. Det går att hitta på nya lösningar med hjälp av gamla metoder, säger han.

Det märks att tv-profilen trivs i det soliga Lerdala.

– Det har varit en mycket trevlig dag. Det är ett fantastiskt gäng här med mycket entusiasm, kärlek och vänlighet.

Frågorna och berättelserna haglar även under pausen, många vill ha hjälp av den kunnige tv-mekanikern. Han får också höra att ett av hans uttalanden blivit motto i många av Sveriges raggarklubbar, nämligen "köp inte nyare bil om du inte kan byta glödlampan själv". Bosse skrattar och instämmer.

– Det är faktiskt ett trafiksäkerhetsproblem. Det är viktigt att kunna byta lampa snabbt och effektivt. Det är inte många som tänker på det men alla lampor kan faktiskt paja samtidigt och då blir du stående, säger han.

Bildiskussionerna var livliga även när mikrofonen var avstängd.

Många biltillverkare bygger idag sina bilar så att det nästan är nödvändigt att ta sig till en specialiserad verkstad. Så har det inte alltid sett ut.

Annons

– Det fanns en tid då ryska bilar var bra. Fram- och bakrutan på bilarna var identiska, så om du fick ett stenskott där fram fanns tydliga instruktioner i instruktionsboken om hur man tar loss bakrutan och sätter den fram istället, berättar Bosse.

Annons

Detta kunde vara nödvändigt för att klara den resterande bilfärden. Och blev du stående på tundran med en bil som vägrade starta så hade biltillverkarna tänkt till där också.

– Det fanns instruktioner om hur man gjorde för att sätta eld på ett däck så att man kunde värma sig. Sedan eldade man upp ett däck i taget tills förhoppningsvis en hjälpsam bilist kom längs vägen.

Ett avslutande budskap hinns med innan det åter är dags att presentera en babyblå Hillman De Luxe.

– Om det är något jag har lärt mig under åren så är det att problemen löser sig bäst om man lugnar ner sig, tar en kopp kaffe och sen gör upp en plan.

Låt var sak ha sin tid alltså, stress ställer oftast till det. Rockabillyfestivalen är väl ett ypperligt tillfälle att ta en paus från vardagsstressen och slappna av i solen med likasinnade. Festen fortsätter även under lördagskvällen, då kommer band som Eastwood Brothers, Fertilizers, The Jetaways och BootHill Stompers att spela.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan