Annons

Annons

Annons

Smittade jordgubbar återkallas efter larm från Livsmedelsverket

Text

Ett parti frysta jordgubbar återkallas efter larm om att de är smittade med Hepatit A

Just nu jobbar Miljösamverkan Östra Skaraborg febrilt för att nå alla som kan ha köpt i Skaraborg.

Skövde

Annons

Annons

Larmet kommer från Livsmedelsverket. Det handlar om frysta jordgubbar från en odling i Polen, som visat sig smittade med viruset Hepatit A. Viruset kan orsaka gulsot. Larmet har gått ut till alla kommuner där man vet att produkten har sålts. Den har sålts genom grossistföretaget Menigo och då handlar det om restauranger och kommunala storkök som är köpare.

Just nu sitter personal på Miljösamverkan Östra Skaraborg och ringer runt till alla sina tillsynskommuner, Skövde, Falköping, Tibro, Hjo och Karlsborg samt restauranger i samma kommuner som har köpt jordgubbarna för att försöka stoppa det som ännu inte ätits upp.

Viruset dör när man kokar bären men den som ätit bären utan att de först kokats kan alltså riskera att ha dragit på sig smitta. Hittills har 12 fall i landet rapporterats och bedömningen är att det kommer att klinga av. 19 juni är det senast rapporterade fallet. Det säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket.

– Den som har ätit okokta bär behöver inte bli orolig. Äldre personer är visserligen mer mottagliga och konsekvenserna värre men man får ont i magen och det går oftast över av sig själv, säger han

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan