Annons

Annons

Annons

Annons

krönika

Marie J Flyckt
Det finns inget rimligt med NMR

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) utökade tillstånd att bedriva propaganda i Almedalen väcker många frågor, men det finns bara ett svar.

Polisen har beslutat att tiofaldiga NMR:s tid att hålla torgmöte i Visby från tre timmar till 30 under den pågående politikerveckan i Almedalen. De säger att de har en god dialog med den organisation som Säpo klassar som den farligaste nazistgruppen i dag.

Men är det verkligen rimligt att ett parti som har som mål att medborgarna bara får tycka och säga vad de vill så länge som det överensstämmer med partiets åsikter använder yttrandefrihet som ett argument? Nej, det är höjden av hyckleri och ett sätt att brutalt och medvetet missuppfatta en av de mest värdefulla rättigheter vi har.

Annons

Är det rimligt att en grupp som har grundlagsbrottet hets mot folkgrupp som en av sina grundpelare missbrukar grundlagen för att få större utrymme att bedriva brott mot grundlagen? Nej.

Är det rimligt att ge plats åt en organisation som kallar demokrati ett förstörelseverk, som förespråkar ett styrelseskick som inte ska kunna ifrågasättas av gemene man och som vill basera medborgarskapet på rasbiologi? Nej.

Annons

Är det rimligt att ett parti som skickar förment hotfulla sms till en av våra journalister ska ses som en debattör som alla andra? Nej.

Är det rimligt att en organisation som verkar för alla människors rätt att älska vem de vill ska skrämmas bort av en annan som vill rensa bort allt mänskligt som de betecknar som ”avvikande” - att någon överhuvudtaget ska uppträda och uppfattas som så skrämmande att andras frihet begränsas? Nej.

Och nej – för att ta udden av några av de argument som alltid dyker upp när det här diskuteras – jag säger inte att de inte ska få säga vad de tycker, men vi behöver inte upplåta våra demokratiska arenor för odemokratiska och våldsbejakande rörelser, vi behöver inte behandla dem som alla andra och vi behöver inte vara rädda för att säga att de åsikter de framför är orimliga. Jag förnekar dem inte deras yttrandefrihet. Det som inte bereds formellt utrymme på torget i Visby, eller i tidningen, finns det andra platser och forum för. Och det är fortfarande fritt fram att säga vad man vill var som helst på gatorna i Visby. Men alla vi andra har också rätten att säga emot, och jag och alla andra har rätten att anmäla den som bryter mot den grundlag som garanterar alla människor lika rättigheter.

Just det, en fråga till, med ett annat svar. Är det rimligt att NMR ägnas den här texten, att de får den här uppmärksamheten? Ja, för tystnaden är ett så mycket sämre alternativ.

Annons

Annons

Till toppen av sidan