Annons

Annons

Annons

Annons

Värmeböljan slår hårt mot bönderna – matbrist hotar i butikerna

Text: 

Värmen och torkan slår hårt mot svenska bönder. Kraftigt minskade skördar gör att det kan bli brist på vissa matvaror i butikerna.

För att vända den negativa trenden krävs en hel del regn under den närmaste tiden.

Svårare att få tag på mat i butikerna? Det kan bli konsekvenserna av årets värmebölja.

Skördarna i Sveriges beräknas minska med mellan 20 och 80 procent under 2018. Senast som situationen såg så illa ut för svenska lantbrukare var 1992, enligt Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Annons

– Det året beräknades de ekonomiska förlusterna i hela Sverige till omkring tre miljarder kronor. I år blir vi nöjda om förlusterna kan stanna vid ungefär den summan, säger Henrik Svensson på LRF, som själv är lantbrukare från Bankeryd utanför Jönköping.

Henrik Svensson på LRF.

Annons

Svårigheterna med torkan och förstörda skördar gäller inte bara i Sverige utan i hela norra Europa.

– Det blir följdverkningar under lång tid som kan innebära att vi behöver importera mer mat. Det är synd eftersom vi under lång tid har arbetat hårt för att få upp självförsörjningsgraden i Sverige. I år blir första gången på länge som vi inte kommer att vara självförsörjande på vete, säger Henrik Svensson.

Torkan gör bland annat att gräset förstörs för korna.

I ett första läge är det främst skörden av spannmålsprodukter som har påverkats. I förlängningen kan det uppstå brist på vissa matvaror i livsmedelsbutikerna.

– Vi kan fortfarande producera, men det blir mycket mindre mängder än vad det varit tidigare år, säger Henrik Svensson.

Det som kan förändra förutsättningarna är om det skulle börja regna.

– Det regn som föll kring midsommar uppmätte 25-30 millimeters nederbörd. Vi märkte rätt snabbt att det var långt från tillräckligt. Vi skulle troligen rätt snabbt behöva omkring 100 millimeters nederbörd under en vecka, säger Henrik Svensson.

Annons

Eftersom torkan innebär stora ekonomiska förluster för svenska lantbrukare har flera tongivande aktörer inom branschen nu samlats i en beredskapsgrupp. Där ingår LRF, Arla, Scan, Sveriges Nötköttsproducenter, HS, Växa, Lantmännen och Maskinringen. Gruppen ska främst arbeta med rådgivning till lantbrukarna.

– Vi kände att något behövde göras. Många är inte vana vid den här situationen, säger Henrik Svensson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan