Annons

Annons

Annons

Herräng

Linda hjälper andra att uppfylla drömmar

Text

”Love what you do, do what you love.”

Det är ingen tvekan när Linda Pålsson svarar på frågan vad som är hennes motto i livet och inte heller något citat som kunde ha varit mera passande.

”Jag vill ge dem ett sammanhang, de ska inte känna sig borträknade från att göra karriär. Föräldraledigheten ger bra utrymme för tankebearbetning av idéer och den tiden tycker jag att man ska ta till vara på” säger Linda Pålsson om satsningen på föräldralediga entreprenörer.

När Linda Pålsson var sex år plockade hon blommor och sålde dem i blombuketter till tanterna i kvarteret. Hon köpte även in klistermärken för en billig penning (eller fick) och sålde dem sedan vidare dyrt.

– Jag hittade affärsmöjligheter i allt, ler Linda.

– När jag var tolv år skissade jag upp mitt företag, hur det skulle vara – en handelsträdgård och kombinerad blomsterbutik.

En stöttande familj

Det har gått några år sedan dess nu.

Linda sitter bekvämt uppkrupen på en av sofforna ute i trädgården i Kättilstorp. Vinrankor hänger ner från taket och i knät har hon av och till yngste sonen Maxi. Han har precis fått vattkoppor, men funderar mer över pepparkakorna i burken inne i köket än på prickarna på magen.

Annons

Annons

Linda hon funderar också, över var hennes företagsamhet egentligen kommer ifrån. Att hon så tidigt hade så mycket business i sig.

– Jag vet inte riktigt, men det var något som min pappa sa kanske. Vi växte upp på en hästgård och hade jättemycket jobb och då sa han att ”du ska inte jobba för någon annan, du jobbar för hårt, du måste jobba för dig själv” och det tror jag satte sig, säger Linda.

– Och jag har alltid haft en familj som har stöttat mig i mina val, ingen som har sagt ”gör inte det” utan ”det blir säkert bra, vad roligt”!

Linda Pålsson hemma i trädgården på Kättilstorp med en ålandes liten Maxi i knät. Det har blivit många företag och affärsidéer för henne genom åren, det började redan när hon var i förskoleåldern, men i dag har hon dragit ner lite på tempot i livet och ägnar sig åt att stötta andra i deras företagsdrömmar.

Inte kul med jordsnack

Eftersom huvudintresset var blommor för Linda och planen var att öppna en handelsträdgård så valde hon inriktningen trädgård på Stora Segerstad.

Men hon insåg snart att det inte var så värst roligt att diskutera jordmåner och det som hörde en handelsträdgård till. Så då skaffade hon sig ett extrajobb på Mimosa blommor istället.

– Ett tag jobbade jag nog mer än vad jag gick i skolan och sen blev jag butikschef när Kristel gick på föräldraledighet. Sen kände jag att nu har jag tillräckligt med kunskap för att starta mitt eget.

Hon öppnade blomsterbutik

2003, då Linda hunnit fylla 22 år, startade hon upp sin egna blomsterbutik ”Unik Blommor” på Smedjegatan i Jönköping.

- Jag var hos Almi och Nyföretagarcentrum och hela den vändan, hade inga sparade pengar på banken men storslagna planer. Jag fick mycket hjälp, framförallt med att göra företaget mer realistiskt.

Annons

Ända fram till 2009 drev hon butiken med hjälp av anställda, familj, släkt och vänner. Ibland gick det jättebra, ibland mindre bra.

Annons

– Jag startade också lite sidoverksamheter, jag höll på med formgivning och styling i butiker och så började jag och min man tillverka och sälja små kort till blomsterbutiker.

Floristelever i fokus

2008-2009 hände för övrigt många saker samtidigt i Lindas liv. Hon fick ett samtal från John Bauergymnasiet där de undrade om hon ville vara med och dra igång en floristutbildning och i januari 2009 föddes äldsta sonen Elliot.

Linda sa ja till lärarjobbet efter lite betänketid, men sen blev allt lite kaotiskt. Elliot föddes för tidigt och varken i butiken eller på gymnasiet fanns det någon ersättare. Ja och så hade hon ju alla andra sidoverksamheter som rullade på.

– Jag kände att nu kanske det är en sak för mycket, säger Linda.

Beslutet blev att sälja butiken, avsluta sidoverksamheterna och fokusera på familjen och lärarjobbet.

Ett efterlängtat barn

Sedan blev det flera år på John Bauer innan skolan gick i konkurs och en tid på Bäckadalsgymnasiet dit hon och floristeleverna flyttade. Efter det styrde Linda om och blev gymnasieansvarig för Ung Företagsamhet (UF) i länet.

– Det kändes klockrent att få dela med sig av sina erfarenheter. Det var jättekul att arbeta med blommor och inredning, men samtidigt var det så platt och ytligt och jag ville göra något för någon annans skull och bidra mer.

I samband med att hon började sin nya tjänst på UF kom också ett mycket efterlängtat barn till världen, lille Maxi. Storebror Elliot hade då hunnit fylla sex år och hans lillebror kom efter många kämpiga år och IVF-försök.

Annons

– Med barn nummer två, som aldrig ville komma, ville jag vara hemma mer, säger Linda.

Hon fortsätter, med ett leende:

– Det gick jättebra i ungefär tre månader. Sedan började jag klättra på väggarna av rastlöshet.

Satsar på föräldralediga

Så Linda återvände lite tidigare än planerat till sitt jobb på UF och hon stannade ända tills... hon fick ett nytt, spännande telefonsamtal. Den här gången var det Science Park som hörde av sig och 2017 började hon sin anställning som affärsutvecklare där.

Annons

– Mitt fokus är på nya idéer och företag och jag kan använda allt som jag har lärt mig genom åren, säger Linda.

Bland annat har hon dragit igång träffar för föräldralediga med företagsdrömmar.

– Alla har inte behovet att gå på föräldraträffar och bara prata om bajsblöjor och barnen, ler hon.

– Jag vill ge dem ett sammanhang, de ska inte känna sig borträknade från att göra karriär. Föräldraledigheten ger ett bra utrymme för tankebearbetning av idéer och den tiden tycker jag att man ska ta till vara på.

Ett motto i livet

Att våga satsa på sin dröm är något som Linda rekommenderar:

– Jag tycker ju att man ska kunna jobba med ens intresse, det man verkligen tycker är roligt, säger hon.

– Det har jag hela tiden försökt att göra!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan