Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Risk för vattenbrist i Skaraborg

Hela Götaland har risk för vattenbrist, och allra värst är det på det småländska höglandet. Bilden visar Eksjöån den 26 juli. ”Höglandet har haft den värsta torkan i landet”, säger SMHI:s vakthavande hydrolog Jenny Axén Mårtensson.

Annons

Sommarens extrema värmebölja har medfört att vattendragen i södra och mellersta Sverige sjunkit rejält. Risk för vattenbrist har därför utfärdats av SMHI i stora och medelstora vattendrag i Skaraborg.

– Vi har haft problem med lågt vatten de två senaste somrarna. Den här sommaren är mer extrem, då torkan drabbar i stort sett hela södra och mellersta Sverige, säger Jenny Axén Mårtensson, vakthavande hydrolog på SMHI.

Sommarens torka har medfört att större delen av Sveriges vattendrag nu befinner sig på en lägre än normalt. Läget är enligt SMHI mycket allvarligt. Så kallade vattendomar reglerar när vatten får tas upp ur sjöar och åar. Vid en eventuell vattenbrist kan bönderna förbjudas att ta upp vatten.

Annons

Annons

– Befinner de sig under de tillåtna nivåerna får inte bönderna ta upp vatten till sina djur.

Enligt SMHI:s väderprognos kommer regn eller åskskurar att leta sig in över landet under helgen (28-29 juli). Men tillfälliga skurar kommer inte räcka ifall det varma vädret håller i sig.

– Vi hade tur som hade en blöt höst, vinter och vår. Men som det ser ut nu skulle vi behöva en extra månads nederbörd för att återställa vattennivåerna. Markvattennivån är nere på 60 procent av vad som är normalt, vilket är väldigt lågt, säger Jenny Axén Mårtensson.

De senaste grundvattenmätningarna visar att inga av de stora grundvattenmagasinen befinner sig långt under det normala för årstiden. I de små grundvattenmagasinen är nivåerna däremot mycket under de normala i hela Götaland.

– Det är därför viktigt att man är försiktig med vattenanvändningen och följer kommunens rekommendationer, oavsett om man har kommunalt eller eget dricksvatten, säger Göran Risberg vid Sveriges Geologiska förening, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Till toppen av sidan