Annons

Annons

Annons

Bränderna i Vedum 2018

Dag för dag: Vara i lågor – detta har hänt

Text

Den senaste tiden har många bränder härjat i Vara – och polisens misstankar är att det rör sig om mordbränder. Här sammanfattar vi händelserna som polisen nu arbetar med.

– Vi undersöker vad det kan finnas för personer med dragning åt bränder, säger kommissarie Lars Johansson, ansvarig för utredningsarbetet.

Brand i Vedum köks lokaler den 24 juli.

En scoutstuga och ett hönshus brann upp den 20 juli.

Efter branden som skedde måndagen den 24 juli vid en skola i Vedum, är nu två personer anhållna skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden, för brott. Samtliga bränder som beskrivs nedan och som skett under den senaste veckan antas också enligt polisen vara mordbränder.

Annons

Annons

Fredag 20 juli

Det började med att en scoutstuga och ett hönshus blev totalförstörda i en brand den 20 juli, följt av en brand som inträffade senare samma dag i ett ödehus som var omöjligt att rädda, enligt Robert Hansen som är styrkeledare på räddningstjänsten i Västra Skaraborg.

– Det fanns inget att göra för att rädda huset, vi fick rikta in oss på att skydda området runt, sa Robert Hansen.

Måndag 23 juli

Tre dagar senare larmades räddningstjänsten om att en annan stuga skulle brinna mellan Bitterna och Herrljunga. När räddningstjänsten kom till stugan hade den redan brunnit ner och brandflyg fick till denna brand anlitas för att lyckas släcka branden på drygt 300 kvadratmeter.

Tisdag 24 juli

Dagen därpå, den 24 juli, brann det nära en skola i Vedum. Senare, på natten, tog det fyr på Vedums kök på Fabriksgatan i Vedum. En kraftig brand hade utbrutit när räddningstjänsten kom till platsen. Senare samma natt, efter klockan fyra på natten, larmades räddningstjänsten till Larvs idrottsplats där det brann i ett klubbhus.

Annons

På kvällen den 24 juli misstänks två personer ha anlagt en brand i ett skjul vid en skola, i Vedum.

Onsdag 25 juli

Efter några timmar, natten mellan den 24 och 25 juli, brann det på Västra skolan i centrala Vara. Polisens stationsbefäl Martin Kihlsten tror att det är någon som har tänt på fasaden för att få fyr på branden på Västra skolan i Vara.

Annons

Fredag 27 juli

Polisen meddelar att de ”ökar sin närvaro i Vedum och kraftsamlar för att lösa bränderna i Skaraborg”. Samtidigt lämnar de beskedet att de två som suttit anhållna misstänkta för branden i skjulet i Vedum har släppts på fri fot – men inte avförts från utredningen.

Går inte att utesluta samband

Mycket tyder på att bränderna i Vara kommun är anlagda, och Lars Johansson som är kommissarie vid polisen i Skaraborg menar att bränderna inte hör till det vanliga. Han uttalar sig angående om det kan tänkas finnas något samband mellan de olika bränderna:

– Man kan ju inte utesluta det i alla fall. Det är helt klart märkligt att det brinner så mycket på en ort. Det borde ju finnas ett samband.

Väktare ska stoppa nya bränder

Nu har Vara kommun bestämt sig för att anlita väktare i ett försök till att undvika fler bränder i området.

Annons

– Vi planerar tillsammans med polisen och räddningstjänsten det fortsatta arbetet för att få ett effektivt resursutnyttjande och maximera effekten av insatserna. Vårt gemensamma mål är att förhindra fler bränder i området säger kommundirektör Anna Cederqvist i ett pressmeddelande.

Polisen söker även vittnen efter alla bränder för att få slut på bränderna.

Anhölls på måndagen

På måndagsförmiddagen togs en person in till förhör misstänkt för två av bränderna i Vedum. Kammaråklagare Lars-Göran Wennerholm beslutade senare att anhålla honom. Polisen kommer också att hålla förhör med andra personer om händelserna.

På måndagen togs en person in misstänkt

– Vi vill gärna komma i kontakt med alla som gjort observationer, säger kommissarie Lars Johansson.

Vet du mer? Tipsa oss eller ring polisen på 114 14.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan