Annons

Annons

Annons

Skara

Intresset för solceller ökar markant

Text

Intresset för solfångare och solceller ökar rejält. Från Skövde har antalet ansökningar, om bidrag till anläggningar, mer än fördubblats på bara ett drygt halvår.

Kanske en vanligare syn inom kort.

– Och den första augusti ändrades reglerna. Nu behövs ofta inget bygglov och vi får se om inströmningen av ärenden ökar ytterligare, säger Sandra Avramovic, handläggare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Sedan flera år avsätter regeringen pengar som stöd för installation av solfångare och solcellspaneler, så kallade solenergianläggningar. Stödet riktar sig till företag, offentliga organisationer och privatpersoner.

Vid årsskiftet ändrades reglerna. Idag kan samtliga sökande få upp till 30 procent av stödberättigade installationskostnader i bidrag.

Annons

Under hela 2017 tog Länsstyrelsen i Västra Götaland emot sammanlagt 971 ansökningar.

Annons

– Sedan dess tycks intresset ha ökat markant. Fram till sista juli tog vi emot 1 516 anmälningar, uppger handläggaren Sandra Avramovic.

Bland förra årets ansökningar kom 30 stycken från Skövde, 44 från Falköping och 7 från Tidaholm.

Från årsskiftet fram till sista juli 2018 var antalet ansökningar från de tre kommunerna uppe i 69, 44 respektive 14 stycken.

Även i Skara, Vara, Götene, Grästorp och Essunga ökar intresset.

Så här handlägger länsstyrelsen ansökningarna: först lämnas ett preliminärt besked. Är det positivt finns pengar avsatta till den sökandes anläggning. Kön till ett sådant besked är dock lång. I våras fick man vänta i ett och ett halvt år, berättar handläggaren.

– Innan det preliminära beskedet finns inga garantier för att vi har pengar, betonar handläggaren.

Efter det preliminära beskedet har den sökande ett år på sig att bygga sin anläggning. När den är klar är det sökandens ansvar att begära utbetalning av bidraget.

– Då väntar en ny kö på sex månader innan en handläggare kan ta sig an ärendet, förklarar hon.

Jämfört med situationen i våras är dagens kö för ett preliminärt kortare.

– Vi är nere i ett år och en månad nu, uppger handläggaren.

Första augusti infördes dock ett nytt undantag från krav på bygglov för vissa solfångare och solcellspaneler. Kanske kan de nya, förenklade reglerna öka intresset ytterligare, tror Avarmovic.

Annons

Annons

I faktarutan kan du läsa mer om vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att din solenergianläggning ska vara befriad från bygglov.

Svensk solenergi uppskattar de nya reglerna. Det visar att regeringen lyssnat på branschen och att det numera är samma förutsättningar i alla kommuner, uppger organisationen på sin webbsida.

Anders Hampe, byggnadsinspektör på Skövde kommun, uppmanar emellertid intresserade Skövdebor, och andra som vill ha en solenergianläggning, att ta det säkra före det osäkra och alltid kontakta kommunens bygglovsavdelning före installation.

– Det kan finnas saker i detaljplanen som gör att man inte får installera en anläggning utan bygglov, säger han.

Länsstyrelsens handläggare Sandra Avramovic ser fram emot hösten.

– Vi får se om de ändrade reglerna gör att vi får ytterligare ökad inströmning av ansökningar nu när det blir enklare. Och det blir spännande att se om det varma vädret i sommar också påverkar intresset.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan