Annons

Annons

Annons

Johanna Frändén i ny kvinnobok

Lerdalajournalisten Johanna Frändén dyker upp som skribent i en ny bok.

Den handlar om hur man blir bemött som kvinnlig journalist och situationen på olika redaktioner.

– Visst har det hänt saker genom åren, men jag tycker ändå att jag i det stora hela blivit bra behandlad, säger Johanna till tidningen.

Lerdalajournalisten Johanna Fränden dyker upp som en av författarna i en ny bok, som handlar om livet som kvinnlig journalist.

Det har blivit mycket resande för Johanna Fränden, men nu vilar hon ut efter jobbet i VM-studion under ett antal veckor.

Själv befinner hon sig på semester i Paris efter ett par tuffa veckor som expert i VM-studion. Frändén har fotboll som specialområde och bevakar främst de större västeuropeiska fotbollsligorna för Sportbladets och SVT:s räkning. Hon anlitas ofta som studioexpert vid stora mästerskap och har bland annat deltagit i SVT:s studio under tre VM och två EM

Annons

– Jag kom in i branschen precis när det började ske en förändring och vi blev betydligt fler kvinnor på redaktionerna. Tidigare hade man nog kunnat räkna kollegorna på ena handens fingrar, konstaterar Johanna.

Annons

Större medvetenhet

Hon tycker också att medvetenheten om de här frågorna blivit betydligt större ute på redaktionerna och #metoo öppnade dörrarna på vid gavel.

– Cheferna har också bjudit in olika föreläsare i ämnet och vi har också haft en speciell dag om jämställdhet. Hade någon kommit med den idén 2005 hade ledningen förmodligen bara skrattat.

Hon tycker också att det skett en förändring, där betydligt fler kvinnor nu bevakar idrotter som ishockey och fotboll.

– Vi skickas inte bara ut på konståkning och ridsport, säger hon och skrattar.

Efter vad jag förstått var klivet stort när du fick uppdraget att bevaka internationell fotboll?

– Jag hade varit lite i Italien innan, men det första stora uppdraget gjorde att jag hamnade i Barcelona. Till min förvåning mötte jag många kvinnliga kollegor och ingen tyckte att det var konstigt.

Spelarna och folket runt omkring fotbollen bemötte henne väldigt bra.

Tuffare i Frankrike

Det var lite tuffare i Frankrike och hon tar själv upp citat från PSG-tränaren i boken.

– Han sa ”det är så vackert med kvinnor som pratar fotbollstaktik! Då förstår du vad spelsystem innebär?”. Jag publicerade det och det fick genomslag på många håll i världen. Det var som att befinna sig i en torktumlare ett par dagar, men det skadade honom betydligt mer än mig.

Istället tycker hon att "grabbigheten" och i viss mån sexismen flyttat till andra ställen än redaktionerna.

– Tre grabbar som startar en fotbollspodcast har inte samma medvetenhet och där hör man ibland dåliga exempel.

Annons

Annons

Hur kom det sig att du är en av författarna i boken?

– Jag blev uppringd av redaktören Jenny Nordlander och hon frågade när jag som bäst höll på att förbereda mig för VM, så jag tvekade först. Men jag lyckades klämma in det till sist.

Hon tycker frågan är viktig och här bjuder vi på några citat från Johanna ur boken ur boken;

Johanna om klivet ut i Europa:

"Ibland frågar jag mig varför jag, en brinnande feminist sedan tidiga tonåren, gav mig på den kanske mest maskulina bastionen inom journalistiken. Eller hur jag överhuvudtaget vågade. Men det var sportjournalist jag skulle bli, så var det bara. Kristina Kappelin hade ju visat att man kunde rapportera från italienska ligan och Jane Björck från alla tänkbara platser i Sportnytt.När jag, efter bara ett par år i yrket, lyckades landa jobbet som spansk fotbollskorrespondent för Aftonbladet var det som att hela världen låg öppen. En ny värld. Mina kollegor Johanna Garå på Svenska Dagbladet och Johanna Reimers på Expressen anslöt till Barcelona – vi blev kända som Johannorna från Sverige – och det kändes som att vi hade sprängt den sista vallen".

Johanna om Zlatans tränare:

"När Zlatan Ibrahimovic spelade i Paris Saint-Germain frågade jag vid ett tillfälle lagets tränare Laurent Blanc varför han nyligen bytt spelsystem, det vill säga ändrat om i sin laguppställning.Han gjorde stora ögon och utbrast: ”Det är så vackert med kvinnor som pratar fotbollstaktik! Då förstår du vad spelsystem innebär?” När jag återgav hans ord i min artikel dagen därpå (varför skulle jag bespara honom det?) tog det inte många timmar innan PSG-tränarens ”sexistiska kommentarer mot svensk journalist” gjort rubriker på kontinenten, de brittiska öarna, i Argentina och Brasilien. Jag befann mig i en sorts torktumlare i ett par dygn. När det hela hade lagt sig stod det klart att uppståndelsen skadat PSG-tränaren betydligt mer än den skadat mig. Vinden blåste inte längre de grånade fransmännens håll. Det var helt enkelt färdigskrattat åt gubbiga sexistskämt till och med iden stora europeiska fotbollsvärlden."

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan