Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Fyra experter ger sin syn på Platåbergen

Det kommer att hållas en informationskväll om Platåbergens geopark på tisdag kväll, 21 augusti, på Sparbankens andra våning i Tidaholm.

Annons

Samarbetet kring en geopark för platåbergen i Västergötland har Tidaholms kommun valt att stå utanför. Men kanske kan informationskvällen på tisdag i nästa veckan bidra till ett ändrat synsätt?

Studieförbundet Vuxenskolan i Tidaholm genomför i samverkan med L, C och KD en informationskväll på Sparbanken på tisdag kväll, den 21 augusti. Det handlar om projektet Platåbergens geopark.

Fyra föreläsare är bokade. De är experter, anslutna till det pågående projektet som syftar till att göra ansökan för att ge Västergötlands Platåberg status som Sveriges första Unesco globala världsarv.

Annons

– En geopark ger ökad förståelse för hur vi bäst förvaltar våra naturresurser och vår planet. Men den ger också möjligheter till en positiv landsbygdsutveckling, bland annat genom att utveckla turismen och genom aktiviteter och skolprogram för barn och unga, säger projektledaren Anna Bergengren.

Annons

Den blivande satsningen på Platåbergen geopark kommer att ske utan stöd av Tidaholms kommun. För Tidaholms kommun är det en prioriteringsfråga där de sätter pågående projektet Outdoor Hökensås före. Detta trots att det finns fyra platåberg i området - Varvsberget, Gerumsberget, Plantaberget och Gisseberget.

En motion om Tidaholms deltagande i projektet har lämnats in av miljöpartisten Karin Olofsson, Den kommer efter beredning i kultur- och fritidsnämnden att tas upp i fullmäktige.

Arrangören hoppas att politiker närvarar under informationskvällen för det finns verkligen chans att få större kunskap i ämnet för att därefter ta ställning i frågan.

Kvällen innehåller tre korta föredrag.

• Projektet Platåbergens geopark presenteras av projektrepresentanterna Hanna Sundblad och Anna Bergengren.

• Torbjörn Persson ger en kort presentation av Bergen berättar. Det handlar om vilka berättelser som kan knytas till ett unikt landskap och som man stolt kan dela med sig av till invånare och långväga besökare.

Stenen som levebröd - Eric Juhlin. Civilekonomen och den industrihistoriske konsulten berättar om de industrier som hämtade sin råvara ur platåbergen, inte minst kring Ekedalen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan