Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Så bemöter du troll och hatiska kommentarer

Text: 

Vi har alla sett dem. Diskussionerna på nätet som plötsligt förvandlas till en läskig gröt av aggressioner, angrepp och illvilligt skvaller.

– Man ska aldrig möta dem lika aggressivt. De går igång på hårda ord, säger Sophia Magasanik, ansvarig för sociala medier på Hall Media.

Inbäddat innehåll

Sophia Magasanik ansvarar för sociala medier på Hall Media och dess elva titlar. Det är väl känt hos alla tidningsföretag att vissa nyheter kan trigga igång heta känslor hos läsare. I värsta fall leder det till kommentarer på tidningens Facebook-konto eller webbsida som strider mot tidningens kommentarsregler.

Ett exempel på artiklar som gav obehagliga kommentarer hos Hall Media är nyheter om planer på att bygga moskéer.

– Det ses som något främmande och hotfullt. En del kommentarer bygger på stor okunskap och rasism. Sanningen är att det finns moskéer i Sverige sedan många år, men det finns otroligt mycket felinformation och ibland ren rasism kring ämnet, konstaterar Sophia Magasanik.

Annons

Annons

Exempel på artikel om moskébygge

Ett annat exempel på artikel om moskébygge

Nyheter om grova våldsbrott verkar också leda till kommentarer som lätt spårar ur.

– Vissa våldsbrott gör att man genast sätter igång och spekulerar. En del tror att det finns en viss grupp som begår dessa brott. Man anser att tidningen ”mörkar” eftersom vi inte skriver ut exempelvis vilken etnicitet den misstänkte har. Man tror att media har en politisk agenda som gör att vi undanhåller viss information, säger Sophia Magasanik.

– Men sanningen är ju att vi inte har någon ”politisk agenda”, och vi mörkar ingenting. Vi skriver den information som vi får och som är relevant, men vi följer de pressetiska reglerna och hänger inte ut personer. Vi skriver rapporterande och inte utpekande. Och ibland kan det faktiskt handla om en så enkel sak som att vi inte vet mer än det vi har skrivit, då vi inte fått någon mer information från exempelvis polisen.

Sophia Magasanik, ansvarig för sociala medier i Hall Media.

Hot är brottsligt

Våldsbrott mot barn och unga flickor kan väcka enormt starka känslor och hat mot förövaren i kommentarsfälten.

– Ja, men man får inte hota personer. Det strider mot lagen. Ibland är det hot och kommentarer om att den misstänkte eller dömde gärningspersonen ska hängas, bli slagen, dö, eller liknande. Det är möjligen sådant som man kan säga hemma vid köksbordet om man verkligen känner att man måste ge uttryck för en sådan känsla, men inte i våra kommentarsfält.

Annons

Annons

Exempel på artikel om våldsbrott som väckte starka reaktioner

– Jag hoppas att de som skriver sådant har så sunt förnuft att de aldrig skulle kunna agera och göra något av det som de skriver, men det kan finnas andra personer som läser dessa hot och hat och som kan triggas att utföra en handling mot en utpekad person. Det är ett läskigt debattklimat, men man ska tänka på att att hota någon är brottsligt.

Ett annat exempel på artikel om våldsbrott som väckte starka reaktioner

Så hanterar du ”trollen”

Det finns flera nya begrepp som beskriver ”fula” sätt att argumentera i sociala medier.

Om man uppträder som ett ”troll”, vad gör man då?

– Det är en person som vill piska upp en aggressiv stämning i sociala medier för sitt nöjes skull, utan att stå för sina kommenterar. Troll påverkar åsikter så att det normala och konstruktiva samtalet flyttas till en nivå med en allt hårdare och brutalare ton. Problemet är att det är väldigt svårt att flytta tillbaka samtalet igen, till en mer sansad och respektfull nivå.

– Men man kan inte tiga ihjäl troll. De växer i tystnaden. Bemöt dem sakligt och artigt.

Vad är ”whataboutism” då?

– Istället för att kommentera ett ämne kastar man en anklagelse mot något helt annat för att flytta bort diskussionen och tysta kommentarer om det ursprungliga ämnet. Lösningen är då att snabbt dra tillbaka diskussionen till det första ämnet. Men se till att ha på fötterna och stöd dina argument med fakta och länkar. Då kommer många att se att försöket att vrida bort diskussion misslyckades, och förhoppningsvis ger trollet upp och går vidare.

Annons

Annons

Vad är en halmgubbe? Hur bemöter man sånt?

– Det är när någon gör en nidbild av motståndarens argument, förlöjligar denne och lägger påståenden i munnen på motståndaren som denne inte har sagt. Det kan vara svårt att bemöta, men gå tillbaka till ämnet och påpeka att ”det du säger stämmer inte”.

Men hur gör man när folk skriver aggressivt och förstör dialogen?

– Man ska aldrig möta dem lika aggressivt. Var alltid trevlig, artig och saklig mot dem. De går igång på hårda ord. Diskutera med dem, och ta hjälp av verifierbar fakta, som länkar till trovärdiga källor.

Annons

Annons

Till toppen av sidan