Annons

Annons

Annons

Annons

Både nytt och välbekant i årets Matfestival

Text: 

Renoveringarna i Skövde har flyttat på vissa saker och några saker har lagts till och finslipats av arrangören. Men det är ändå samma Matfestival som det brukar vara.

– Det är en välfungerande festival så man ska inte göra för mycket, säger Micael Worbin som är evenemangsansvarig hos arrangören Next Skövde.

Matfestivalen närmar sig. Renoveringen av centrala Skövde påverkar inte festivalen allt för mycket – mer än att området blir "kortare men bredare".

Det är lite mer än en vecka kvar till årets Matfestival när vi pratar med Micael Worbin. Han har lyckats få lite tid över mellan alla möten. Men trots att det är fullt upp med att sy ihop de sista trådarna av festivalen så är han inte särskilt stressad.

– Vi ligger jättebra till och nu har de ju släppt eldningsförbudet också. Vi har haft beredskap för ett förbud, men det blir ju mycket enklare nu när allting får gå sin vanliga gång. Annars är allting inplanerat. Några nya restauranger har tillkommit och några har försvunnit. Men det kommer att bli välfyllt, säger han.

Annons

Ungefär som vanligt, med andra ord. Men det är ju också en hel del som är nytt den här matfestivalen eftersom centrala Skövde är mitt uppe i en renovering.

Annons

– Om vi kollar på Hertig Johans Torg så kommer den traditionella saluhallen att ligga på i stort sett samma ställe. Men de kommer ju inte lägga tillbaka kullerstenarna utan det blir grus på marken i år. Sedan har vi kommuntorget som vi brukar kalla det – där kommer i år valstugorna att stå istället, berättar Micael.

Barnens matfestival kommer också att få flytta lite på sig för att inte vara i vägen för grävskopor och hål i marken. Den kommer nu att ske runt Livets brunn istället.

Som sagt – det är lite annorlunda den här gången.

– Huvudingången i år, om man kan kalla det så, blir nu uppe på Hertig Johans Torg och sedan rundar man kyrkan för att komma in i parkens festivalområde. Hertig Johans gata kommer i år att ingår i festivalområdet. Så området blir lite bredare men kortare, skulle man kunna säga.

Kommer det att bli trångt för besökarna?

– Nej, det blir det inte. Det vi tappar med kyrkans del av parken kompenseras av ytan på Hertig Johans gatan. Så det ska inte bli trängre som vi ser det. Det är den vanliga trängseln när man ska passera langoskön – men inte mer än så, skrattar Micael.

Det finns förstås också lite andra nyheter också – sådana som inte har med renovering och avspärrningar att göra.

– Vi har lite nytt utbud på barnens matfestival där vi försöker interagera barnen lite mer med just maten. Det kommer att bli en mellanmålsstafett och en matvandring upp till saluhallen tillsammans med kocken Paul Svensson. En annan nyhet är att vi i år kompletterar den stora scenen med en mindre scen på kulturhustorget där lokala artister kommer att spela. På eftermiddag och tidig kväll kommer vi att balansera lite mellan den stora och lilla scenen och på kvällen är det bara stora scenen. Det är väl det som är nytt för i år.

Annons

Så några tillägg här, några ändringar där. Men på det stora hela är det samma matfestival som alltid.

– Man vill vårda festivalen så att de som kommer känner igen sig samtidigt som man vill tillföra lite nytt. Det är en välfungerande festival så man ska inte göra för mycket men det går alltid förändra och förfina lite, säger Micael Worbin.

Hur de förändringarna och förfiningarna faller ut vet vi den 31 augusti och 1 september.

Om man bara lyckas tränga sig förbi den där langoskön, förstås.

Annons

Annons

Till toppen av sidan