Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Välberest giffare med mycket att berätta

Lennart Hammarroth gästade Gamla giffare och berättade om reseminnen och människor han mött.

Annons

Lennart Hammarroth gästade Gamla giffare och berättade om reseminnen och människor han mött

Lennart Hammarroth börjar med att säga att den som gjort en resa har alltid något att berätta. Lennart är välkänd för många tidaholmare, uppväxt som många andra i ”Solkullera” i tändsticksfabriken Vulcans hus nr 15 utmed Västra Drottningvägen i Tidaholm.

Redan i unga år läste Lennart mycket litteratur om historia och intressanta händelser ute i världen. Skolgången avslutades vid Samrealskolan i Tidaholm. Fotbollen var som alltid ett mycket stort intresse. Har man också som Lennart begåvningen med humor, och inlevelse i det som skall berättas och återges blir upplevelsen mycket nära och en verklig underhållning för åhörarna.

Det var inte så vanligt på den tiden att bara resa ut till andra länder, en ganska noga reseplan var mycket viktig och att de som ingick i gruppen var väl förberedda inför den” långa” resan.

Annons

Annons

– Den första egna fotbollsresan var i samband med VM i Sverige 1958 tillsammans med mina kompisar Kent Båge och ”Målarn” Gustavsson. Efteråt följde ett flertal resor av olika slag främst inom Europa, berättade Hammarroth.

Ett stort minne bevarat för alltid är året 2006 då Lennart och Jan Jakobsson var i Tyskland och såg fotbollslandskampen på Olympiastadion i Berlin där Tyskland mötte Paraguay och vann med 1-0. På en tågresa från Göteborg fanns en plats bokad, efter en stund konstaterades att resenären intill var poeten Bo Setterlind.

– Ett litet så kallat udda samtal förde diskussionen vidare ända till tågets slutstation.

Intressanta möten

Några ytterligare personer från TV såsom Sten Priwin och Bosse Berglund finns med i olika sammanhang. Vid en resa till Kos satt Lennart på en restaurang.

– Efter en stund kommer tre långhåriga ungdomar och sätter sig vid bordet intill. Snart konstaterade satt en av dessa herrar var ingen mindre än Rod Stewart. Jag bjöds ganska omgående över till samma bord. Rod bjöd frikostigt och erbjöd mig att följa med sällskapet på en segling påföljande dag. Ett artigt nej framfördes.

Under den pågående festen på kvällen berättade medlemmarna att Rod Stewart skulle ge konsert i Sverige nästa år. Gratis biljetter utlovades vid besöket till Lennart och hans ytterligare polare!

Annons

En gång på besök i Polen i sällskap med flera vänner från hemstaden blev Warszawa uppehälle. Auschwitz var besöket för gruppen - förintelseläger. Svårt att beskriva...

Annons

Elvis hemvist

På ett besök i USA. Elvis ägde ett hus, Graceland, där vi träffade hans farbror som vaktade huset. Elvis hade vid den tiden avlidit. Vid samma resa träffades några äldre svenskar.

– En del hade kännedom om Tidaholm sedan långt tillbaka, en dam som varit mycket länge i USA pratade vårt språk lysande.

Det finns mycket mer att berätta och återge från många intressanta resor i goda vänners sällskap om annorlunda upplevelser i världen, avslutningsvis nämns nedan bara några - Australien, Tyskland, Peru, Malaysia, Borneo, Niagara, Vietnam, Kenya, Kina, Thailand, Polen och Ungern.

Ove L Skatt

Annons

Annons

Till toppen av sidan