Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Storbranden på Råslätt

Elva till sjukhus efter storbrand i Jönköping – hoppade från sjunde våningen

Ing-Marie Jonsson, Daniel Hultqvist, Jasmin de Freitas och Johan Nordenström

Text

Annons

Två personer hoppade från sjunde våningen efter en kraftig brand i en lägenhet i en studentkorridor i stadsdelen Råslätt i Jönköping under natten mot torsdagen. För en av dem ska tillståndet vara allvarligt men stabilt.

Elva personer skadades och fördes till sjukhus, uppger räddningstjänsten.

– Det slog ut lågor från båda sidorna av huset, säger Göran Melin hos räddningstjänsten Jönköping.

De första samtalen till SOS lät dramatiska då en person ska ha setts hoppa från sjunde våningen på Kärrhöksgatan. När räddningstjänsten kom till platsen kunde personer räddas av stegbilar och hoppkudde, uppger polisen.

– En person hade hoppat från sjunde våningen. Jag vet inte hur allvarligt skadad han är. En annan hoppade och togs emot av vår kudde, säger Göran Melin, räddningsledare.

Han som landade på kudden blev mörbultad, uppger Göran Melin medan två personer evakuerades via maskinstegbil.

– Det var en väldigt omfattande lägenhetsbrand. Det slog lågor från båda sidorna av huset, säger Melin.

Annons

Annons

Enligt Länssjukhuset Ryhov har man tagit emot elva personer från branden.

”En person är allvarligt skadad och inlagd på IVA, läget är kritiskt. Två personer är måttligt skadade och inlagda för vård. Åtta personer är lindrigt skadade och observeras på sjukhuset”, uppgav sjukhuset i en bulletin strax innan klockan 06 på torsdagsmorgonen. Vid 10-tiden kunde sjukhuset meddela att tillståndet för den allvarligt skadade personen hade ändrats till allvarligt, men stabilt.

– Jag har inga uppgifter men det är klart, hoppar man från sjunde våningen är man allvarligt skadad, fortsätter Göran Melin.

Det började med ett larm 02:01 tidigt på torsdagsmorgonen om en brand i ett studenthus med omfattande rökspridning på Kärrhöksgatan. Branden startade alltså på sjunde våningen.

Själva branden startade i en större lägenhet i huset där det bor internationella studenter och var släckt en dryg timme senare vid tre-tiden, uppger räddningstjänsten.

Läser du i appen? Se fler bilder från platsen här.

Räddningsstyrkor från Jönköping, Huskvarna, Norrahammar och Bankeryd larmades till platsen tillsammans med ambulans och polis.

Annons

Hela byggnaden utrymdes, omkring 200 personer berördes. Senare kunde de boende i tre av de fyra trappuppgångarna flytta tillbaka. Totalt berörs ett 50-tal personer fortsatt av evakueringen, de som bor i den drabbade trappuppgången.

Annons

– Vi har arbetat med att ordna tillfälliga övernattning. I natt har de drabbade kunnat övernatta hos grannar och vänner, säger Raymond Paska, marknads- och uthyrningschef, Vätterhem.

– Det är första skedet, nu samverkar vi med högskolan och andra aktörer för att säkra upp sovplatser, säger Thorbjörn Hammerth, vd Vätterhem,

Räddningstjänstens arbete fortsätter under morgonen med rökevakuering och saneringen av en vattenläcka som uppstått i byggnaden tillsammans med Vätterhem. Psykosocialt omhändertagande av kommunens Posomgrupp har även det börjat, fortsätter Göran Melin.

Två av lägenheterna, den som brann och en intilliggande, har skadats i samband med branden, ytterligare fem har drabbats av vattenskador då en ledning brast i branden.

Oklar brandorsak

Vid en samling med alla drabbade förklarade räddningstjänsten vad som hade hänt och uppmanade de som kände sig oroliga för rökskador att söka vård. I samband med det fördes ytterligare sju personer till sjukhus.

Totalt elva får sjukhusvård men Göran Melin utesluter inte att det kan bli fler. Tre personer ska ha varit boende, haft lägenhetskontrakt, i den nu branddrabbade lägenheten.

Polisen inledde en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet och brandplatsen kommer att spärras av för teknisk undersökning när räddningsarbetet är klart.

– I nuläget vet ingenting om orsaken, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisregion Öst.

Annons

Kriminalteknisk undersökning kan dröja

Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen i Jönköping, berättar att platsen har spärrats av.

– Det vi kommer att göra under dagen är att göra en bedömning på om det går att göra kriminalteknisk undersökning. Det är inte bara att gå in, utan man måste göra en del avvägningar. Det finns en del arbetsmiljö- och säkerhetsproblem vid sådana här händelser, det kan vara farliga gaser och rasrisk, säger Thomas Agnevik.

Annons

Vad vet man om hur branden startade?

– Det jag har fått till mig är att det är i en viss lägenhet som branden ska ha startat. Vi har en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, men vi får se med brottsmisstanken, en nyckeldel i den är ju den kriminaltekniska undersökningen.

Hur jobbar ni vidare nu?

– Sannolikt skulle jag tippa på att det kommer att hållas ytterligare förhör. Vi håller koll på skadeläget där för den allvarligt skadade. Det är en del samverkan med fastighetsägare och kanske information till boende som vi kommer att jobba med. Det är inte sådär väldigt mycket mer som kommer att göras just nu, säger Thomas Agnevik.

Har ni hållit många förhör nu under morgonen?

– Vi har ju pratat med folk, men när det är så här dramatiska händelser brukar det ju bli ganska korta förhör, och inte i optimala förhållanden utan på akuten och på ställen i närheten av brandplatsen. Då brukar man bli tvungen att hålla om de förhören.

LÄS MER (från Jönköpings-Posten): Högskolan sätter in krisgrupp efter branden

LÄS MER (från Jönköpings-Posten): Råslättsborna: ”Det var rök i rummet och folk skrek”

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy