Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Regionvalets sena poströster ändrar inget

Text

Den nya preliminära rösträkningen med sena poströster är färdigräknad för regionvalet i Västra Götaland. Men mandatfördelningen är högst osäker fram till nästa vecka då sluträkningen är klar, av vilken det framgår om det nya partiet Demokraterna kommer in eller inte.

Valkuvert läggs i valurna.

På torsdagsförmiddagen blev den nya preliminära rösträkningen för regionvalet i Västra Götaland klar. I denna räknas även poströster avlagda på valdagen, bland annat från utlandet, in.

Annons

Den preliminära mandatfördelningen i regionfullmäktige ändras med dessa sena poströster inte från valnattsräkningen.

Annons

Men mandatfördelningen är fortsatt högst osäker. Det är nämligen 4,5 procent som röstat på ”övriga anmälda partier” och det framgår inte av denna preliminära rösträkning vilka partier dessa röster tillhör. Spärren i regionfullmäktige är tre procent, så det skulle kunna finnas ett parti som har fått över tre procent bland ”övriga anmälda partier”.

Det är inte Feministiskt initiativ som har räknats för sig och inte kommer in. I Göteborgs kommun har ”övriga anmälda partier” fått 9,4 procent av rösterna, vilket talar för att det skulle kunna vara röster på det nya partiet Demokraterna, som gjort stor succé i kommunvalet i Göteborg.

Om Demokraterna, eller något annat parti, kommer in i regionfullmäktige så tar det ett antal mandat från de övriga partierna. Detta kommer att framgå först av sluträkningen, som ska påbörjas i nästa vecka när man på länsstyrelsen räknat klart riksdags- och kommunvalen. Sluträkningen av regionvalet beräknas vara klart i mitten eller slutet av nästa vecka.

Med den nya preliminära rösträkningen som blev klar på torsdag ändras andelen av rösterna i regionvalet bara på marginalen. Mest intressant är kanske att andelen som röstat på ”övriga anmälda partier” sjönk från 4,6 procent på valnatten till 4,5 procent i denna nya preliminära räkning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan