Annons

Annons

Annons

Handboll

Frisk begär skadestånd av Skövde HF – som vägrade förlikning

Text

Magnus Frisk har via sitt ombud lämnat in en stämningsansökan mot Skövde HF.

Han begär skadestånd för att ha blivit avskedad utan saklig grund.

– Med det material jag tagit del av så förstår jag inte hur de ska kunna få rätt i detta, säger Skövde HF:s advokat Staffan Uvabäck.

Magnus Frisk stämmer Skövde HF och begär tiotusentals kronor i ersättning.

Under torsdagen lämnade Magnus Frisk och hans ombud Martin Klette in en stämningsansökan mot Skövde HF. Tidningen har tagit del av dokumenten.

När Magnus Frisk beskriver bakgrunden till att han fick lämna Skövde HF så menar han att tränarteamet under hösten 2017 och vintern 2018 blev motarbetade på olika sätt. Därefter, den 12 februari i år, ska Frisk ha kallats till ett möte av Skövde HF:s sportgrupp som ville ställa frågor om A-lagets prestationer på handbollsplanen.

"Åtgärden kan ses som ett steg i ordförandens uttalade strategi att 'rensa bort familjen Frisk med rötterna'”, skriver Frisks ombud.

Annons

Annons

Den 22 mars blev Frisk, enligt egen utsago, kallad till ett möte med ordförande och sportchef för att diskutera kommande kvalspel. På plats fick Frisk höra att klubben skulle entlediga honom eftersom det gått rätt dåligt för laget. Som skäl angavs att det var bra för klubben, står det i stämningsansökan.

Magnus Frisk begär nu 40 000 kronor plus ränta i allmänt skadestånd från Skövde HF. Dessutom ska klubben betala kommande rättegångskostnader.

Som grund till skadeståndet menar Magnus Frisk att han som tidsbegränsat anställd blev ensidigt avskedad utan saklig grund. Detta eftersom han inte gjort sig skyldig till något grovt kontraktsbrott. Det har också medfört att Frisk känt sig kränkt. Historien har även påverkat hans möjligheter till liknande tränaruppdrag i framtiden, hävdar han.

Advokat Staffan Uvabäck företräder Skövde HF.

– Han har inte fått något avsked, svarar advokaten Staffan Uvabäck, som företräder Skövde HF. Frisk har blivit arbetsbefriad under kontraktstiden och han har haft kvar sin lön och fått den utbetald kontraktstiden ut.

Hur kan uppfattningarna skilja sig så mycket åt?

– Det är för mig något förunderligt. Nu får domstolen pröva om det finns någon grund till deras påståenden.

Annons

Enligt Uvabäck fick han och Skövde HF i måndags ta del av ett utkast till stämningsansökan. Då fick de också möjligheten att gå med på en förlikning inom tre dagar, vilket inte skett.

Annons

– Vi tillbakavisar bestämt alla krav. Det har ingått i arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Med anledning av den rätten har man beslutat att arbetsbefria Frisk under de tre sista månaderna av hans kontrakt, med samma löneförmåner som han haft tidigare. Enligt mig har Skövde HF hanterat detta korrekt.

– Jag vill också notera att detta händer väldigt ofta inom idrotten. Det skulle vara väldigt överraskande för både mig och många föreningar om det faller en dom mot Skövde HF i det här fallet, säger Staffan Uvabäck.

Nästa steg blir att ärendet ska handläggas i domstol. Därefter väntas en dom falla under våren eller sommaren nästa år.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan