Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Valresultatet för riksdagen klart på söndagen

Text

Det har tagit längre tid än beräknat att göra sluträkningen av riksdagsvalet och valresultatet väntas nu presenteras på söndagen.

– Vi har tagit in alla resurser vi kan. Vi vill så klart jobba så snabbt vi kan men noggrannheten är det viktigaste, säger Karin Ladberg på länsstyrelsen, där räkningen sker.

Valkuvert läggs i valurna.

Rösträkningen har tagit längre tid än beräknat och och det slutliga valresultatet kan inte presenteras idag fredag som planerat. Räkningen som görs på länsstyrelserna runtom i landet beräknas vara klar på lördag kväll och sedan ska Valmyndigheten fastställa valresultatet på söndagen.

Enligt Valmyndigheten finns det flera skäl till att räkningen tagit längre tid än beräknat, som de skriver på sin hemsida: ”Det beror bland annat på ett högt valdeltagande men framförallt har fler väljare valt att förtidsrösta, och valt att göra det närmare valdagen. Länsstyrelsen får i och med det kortare tid på sig för den slutliga rösträkningen. Det är de län som har flest röster att räkna som behöver längst tid, det vill säga Stockholms och Västra Götalands län.

Annons

Annons

Att hantera den stora andelen valsedlar med personkryss tar mycket tid. Nytt i och med valet 2018 är också reglerna gällande samtycke av en kandidatur. Alla personröster ska matchas med ett samtycke från personen som står på valsedeln.

Dessutom har antalet valsedlar som kommer från andra valkretsar ökat. Det innebär extra administration eftersom man då måste kontrollera om kandidaterna är anmälda och kandiderar i det aktuella valområdet.”

Enligt Karin Ladberg på Länsstyrelsen i Västra Götaland har inget särskilt hänt i länets rösträkning, utan att Västra Götaland ligger efter beror på mängden röster som hanteras.

Tar inte länsstyrelsen i Västra Götaland som har fler röster att räkna in mer personal än mindre län?

– Jo, det gör vi och vi har förstärkt, säger Karin Ladberg.

Men inte proportionerligt mot antalet röstberättigade?

– Jo, det vill jag säga att vi gör. Det har ju varit sent tidigare val också. Valet 2014 blev det klart på lördag, så det är inget ovanligt detta, säger Karin Ladberg.

Även i Västra Götaland beräknas rösträkningen vara klar på lördag kväll, så att Valmyndigheten kan fastställa valresultatet på söndag. Rösträknarna i Västra Götaland kan därmed vara lediga på söndagen, för att fortsätta jobba från måndag med att räkna kommun- och regionval.

Annons

Prognosen för när dessa val ska vara färdigräknade har inte ändrats beroende på att det tagit längre tid med riksdagsräkningen. Kommunvalet räknas efter riksdagsvalet och därefter regionvalet. I regionvalet är det fortfarande oklart om det nya partiet Demokraterna tar sig in och i så fall tar ett antal mandat från de övriga partierna.

– Vi jobbar på att få dem klara under nästa vecka, säger Karin Ladberg om kommun- och regionvalen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan