Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Skaraborgarna som får riksdagsplatser

Nu är det klart vilka kandidater från Skaraborg som ser ut att få plats i riksdagen. Läs hur det gick!

Länsstyrelsen har räknat klart personkryssen och Valmyndigheten fastställer det slutgiltiga valresultatet under söndagen.

Valnämnden fastställer det slutgiltiga valresultatet under söndagen, men nu har länsstyrelsen avslutat sin rösträkning och det går att se hur många personkryss de olika riksdagskandidaterna från Skaraborg har fått. Den som får mer än fem procent av personrösterna för det egna partiet i valkretsen kan bli invald som en följd av det, under förutsättningen att partiet har tillräckligt många mandat. Om ingen får mer än fem procent av rösterna följs ordningen på listan.

Politiker från Västra Götalands läns östra, som Skaraborgs valkrets heter, får totalt tio mandat i riksdagen. De fördelar sig så här: Moderaterna 2, Centerpartiet 1, Liberalerna 0, Kristdemokraterna 1, Socialdemokraterna 3, Vänsterpartiet 1, Miljöpartiet 0, Sverigedemokraterna 2.

Annons

Annons

På plats ett och två på Moderaternas lista står Sten Bergheden från Mariestad och Anders G Johansson från Skövde. . Cecilia Widegren från Vara har dock lyckats samla fler personröster än Anders G Johansson och kryssar sig därmed återigen in på det andra Skaraborgsmandatet i riksdagen med cirka 500 rösters marginal till Anders G Johansson som blir utan riksdagsplats.

För Centerpartiet ställde Leif Walterum, tidigare kommunalråd i Skövde, i år upp som riksdagskandidat, på plats fyra på partiets riksdagslista. Varken han eller listans två och trea – Kent Folkesson och Louise Grabo – lyckades dock samla fler personkryss än listettan Ulrika Carlsson från Skövde. Det blir därför återigen hon som får Centerpartiets enda mandat för Skaraborg.

Kristdemokraterna har sin partiledare Ebba Busch Thor överst på riksdagslistan för Skaraborg och hon blir också den som blev invald på Skaraborgsmandatet.

Socialdemokraternas tre mandat går som tidigare till Patrik Björck, Falköping, Carina Ohlsson, Lidköping och Erik Ezelius, Tidaholm.

Vänsterpartiet har fått ett riksdagsmandat från Skaraborg i årets val, vilket de inte hade under förra mandatperioden. Det går till Jessica Thunander, Falköping.

Sverigedemokraterna har, precis som Kristdemokraterna, sin partiledare överst på riksdagslistan för Skaraborg, men Jimmie Åkesson lär komma in för någon annan valkrets. Josef Fransson från Skövde står på plats två och får en riksdagsplats. Då ingen av de övriga nått fem procent av rösterna så går sista riksdagsplatsen till Tobias Andersson från Skövde som är trea på listan.

Valmyndigheten fastställer det slutgiltiga valresultatet under söndagen.

Det kan finnas fall där en kandidat från Skaraborg står med på riksdagslistan för ett annat län och blir invald där. Vid förra valet blev till exempel Josef Fransson (SD) invald på ett mandat för Uppsala län.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan