Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Mittenstyre i regionen?

Text

Kan Centerpartiet och Liberalerna återgå till att styra regionen tillsammans med Socialdemokraterna?

Vi undersöker förutsättningarna för ett mittenstyre av regionen som ett av många möjliga alternativ för hur Västra Götalandsregionen kan komma att styras efter valet.

Gunilla Druve Jansson, ett för Centerpartiets lista för regionvalet i Skaraborg.

Pär Johnson från Lidköping, etta på Liberalernas lista för regionvalet i Skaraborg.

Efter regionvalet i Västra Götaland står det klart att den nuvarande maktkonstellationen förlorar sin majoritet i regionfullmäktige. Idag är det de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet som styr tillsammans.

Annons

En möjlighet, som framförallt de borgerliga partierna eftersträvar, är att fortsätta styret i denna konstellation, även om man är i minoritet. Företrädare för Miljöpartiet har förklarat att man är nöjd med samarbetet och att det är möjligt att fortsätta även i minoritet, men att man även ser möjligheter att samarbeta med andra partier om att styra.

Annons

Mandatperioden före den nuvarande styrde Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Denna konstellation har just nu fler mandat än alliansen, men mandatfördelningen är preliminär och mycket osäker.

Före 2010 styrde Socialdemokraterna med Centern och Folkpartiet, som sedan dess bytt namn till Liberalerna. Med den mycket preliminära mandatfördelningen har denna konstellation 66 mandat, vilket är ett mer än S+V+MP och två fler än Alliansen.

Regionvalet är inte färdigräknat ännu och i de preliminära rösträkningar som gjorts har inte mindre oetablerade partier räknats separat. Det är så många som 4,5 procent som röstat på dessa övriga partier och spärren i regionvalet är på tre procent, varför ett ytterligare parti kan ha kommit in, till exempel det nya partiet Demokraterna, vilket isåfall skulle ta ett antal mandat från de andra partierna.

Först i mitten av eller senare delen av nästa vecka väntas sluträkningen för regionen vara klar.

Gunilla Druve Jansson, förstanamn för Centerpartiet i regionvalet i Skaraborg, är Grönblå samverkan fortfarande huvudalternativet?

Annons

– Just nu är det det, om det inte dyker upp något annat, säger hon.

Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och eventuellt Miljöpartiet kan bilda en stor konstellation, skulle ett sådant styre vara möjligt?

Annons

– Jag har ingen kommentar till det just nu, säger Gunilla Druve Jansson.

Enligt Gunilla Druve Jansson sker nu diskussioner fortlöpande om det kommande styret, men hon menar att dialogen inte kan ske i media.

Pär Johnson från Lidköping är förstanamn för Liberalerna.

– Vi har sagt att vårt mål är att kunna fortsätta i den samverkan vi har haft, men vi kan inte sätta ner fötterna och säga att det är det vi vill innan rösträkningen är klar, säger han.

Hur ser du på ett samarbete med Socialdemokraterna och Centerpartiet, som praktiserades före 2010 i regionen?

– Det var ju lyckosamt. Det som är viktigast för Liberalerna är att fortsätta på den inslagna vägen och stärka akuten och psykiatrin, vi vill gå vidare med vårdcentralerna och införa husläkarsystem. Dessutom ska personalen ha möjlighet till löneutveckling och karriärvägar inom regionen, istället för att behöva byta till en annan arbetsgivare, säger Pär Johnson.

Som förstanamn på regionlistan för Skaraborgs valkrets ingår Pär Johnson i Liberalernas förhandlingsgrupp, men det är ännu inte säkert om han får en plats i regionfullmäktige. Liberalerna får ett mandat från Skaraborg enligt den preliminära mandatfördelningen och även om han står överst på valsedeln kan han bli förbikryssad av till exempel tvåan Ulla-Britt Hagström från Skövde.

Socialdemokraterna har tidigare förklarat att man är redo att diskutera med samtliga partier i nuvarande regionfullmäktige förutom Sverigedemokraterna om att styra regionen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan