Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Kommunvalet blir inte färdigräknat i dag

Text

Länsstyrelsens rösträkning efter valet fortsätter. Nu är det kommunvalen som räknas. Rösterna kommer inte att vara färdigräknade under måndagen.

– Tidigast i morgon eller i övermorgon, säger Anna Blomberg, valansvarig hos Länsstyrelsen i Västra Götaland.

STOCKHOLM 20100906 :Valsedlar från de olika partiernaFoto: Jessica Gow / SCANPIX / Kod 10170

Just nu sitter mellan 280 och 300 personer i Nova Arena i Trollhättan och räknar röster till kommunvalen i Västra Götaland. Ett efter ett blir valdistrikten i kommunerna färdigräknade, men det är ganska långt kvar innan alla kommuner i Skaraborg har räknats färdigt. Detta kan följas i realtid på Valmyndighetens hemsida.

Annons

Annons

Just i skrivande stund har räkningen av rösterna i kommunvalet inte alls påbörjats i Gullspång, Tidaholm, Skara, Tidaholm, Tibro och Töreboda. Störst andel röster har just nu räknats i Grästorp, där tre fjärdedelar av distrikten är räknade. Grästorp har bara fyra valdistrikt.

Nova arena i Trollhättan är öppen för allmänheten under rösträkningen. Vem som helst kan komma dit och titta på hur rösträkningen går till.

Är det många som har kommit dit?

– Inte jättemånga, men vi har våra besökare, säger Anna Blomberg.

Efter kommunvalen räknas valet till regionen. Förmodligen finns ett färdigt resultat regionvalet ytterligare något senare i veckan.

Den slutliga sammanräkningen tar tid och det har flera orsaker: högt valdeltagande, fler förtidsröster, fler personröster och nya regler som säger att en person som har fått personröster ska samtycka till detta.

Det är också fler väljare som har använt valsedlar från andra valkretsar i årets val jämfört med tidigare. Det innebär extra arbete, eftersom valarbetarna då måste kontrollera att kandidaterna är anmälda och kandiderar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan