Annons

Annons

Annons

Valet 2018

”Synd att man inte har en skaraborgare på Skaraborgsbänken”

Text

Annika Eclund (KD) från Tibro får nu fundera över annat att göra under de kommande fyra åren, då hon har förlorat 'sin' riksdagsplats till partiledaren Ebba Busch Thor.

– Jag har haft åtta bra år i riksdagen som jag är tacksam för, men det är synd att man inte har en skaraborgare på Skaraborgsbänken, säger Annika Eclund.

Skaraborg

Annika Eclund (KD) blir utan plats i riksdagen, om inte partiledaren Ebba Busch Thor blir en del i en ny regering. – Personligen känns det lite tråkigt.

Annika Eclund stod på plats två Kristdemokraternas Skaraborgslista, men det fanns också andra utmanare. Femman på listan, Isabelle Waldenvik från Skövde, låg ganska tätt efter Annika Eclund det gäller personkryss. Waldenvik fick 378 personröster och Annika Eclund fick 396 personröster. Annika Eclunds röster motsvarade 2,86 procent av partiets personröster i Skaraborgs valkrets.

Annons

För att bli kryssad in i riksdagen krävs dock fem procent av partiets personröster i den aktuella valkretsen och det kom varken Eclund eller Waldenvik upp i. Det gjorde däremot partiledaren Ebba Busch Thor, med marginal. Hon fick 23,36 procent av personrösterna i Skaraborg. Större andel personröster fick hon inte i någon annan valkrets. Därför blev hon invald för Skaraborgs valkrets i riksdagen.

Annons

– Där stod den rafflande striden mellan Skaraborg och Uppsala, konstaterar Annika Eclund.

Ebba Busch Thor är bosatt i Uppsala och har tidigare varit kommunalråd i kommunen, men i Uppsala läns valkrets fick hon ändå ’bara’ 22,30 procent av personrösterna i riksdagsvalet.

– Vi visste ju att någon skulle sitta med Svarte Petter, säger Annika Eclund.

Ebba Busch Thor har stått överst på riksdagslistorna i de flesta av Kristdemokraternas valkretsar till riksdagen, dock inte i alla. I Hallands läns valkrets har man till exempel inte haft med henne på valsedeln till riksdagen, förmodligen som en följd av att den tidigare partiledaren Göran Hägglund fick valkretsens riksdagsmandat i förra valet.

Nu går det alltså att se ett liknande scenario i Skaraborgs valkrets. Annika Eclund, som har två mandatperioder i riksdagen bakom sig, får se sig petad av partiledaren.

– Personligen känns det ju lite tråkigt för vi har gjort ett jättebra valresultat i Skaraborg. Det säger jag som som distriktsordförande som varit med och lett valrörelsen, säger Annika Eclund.

Det finns fortfarande en möjlighet att hon får sitta i riksdagen under nästa mandatperiod. Det är om Ebba Busch Thor blir del av regeringen. Då träder Annika Eclund in och blir statsrådsersättare.

Annons

– Man sitter på statsrådets mandat för Skaraborg.

Men hur det blir med regeringsbildningen är det ingen som vet ännu.

Annons

– Nu får jag leva lite i limbo. Men det är bra när man kommer in in i politiken lite senare i livet. Jag har ju mitt jobb och min utbildning att falla tillbaka på, säger Annika Eclund, som är lärare till yrket och har arbetat på Helenaskolan i Skövde innan hon blev invald i riksdagen.

Kommer du att arbeta som lärare igen, om det inte blir en riksdagsplats?

– Jag kommer att titta efter andra spännande uppdrag, säger Annika Eclund, som trots att hon nu har fått ställa om tankarna, inte skulle uppleva en utebliven plats i riksdagen som en katastrof.

– Man ska komma i håg att det uppdraget har ett högt pris.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan