Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Slutligt valresultat i kommunvalen dröjer

Ett upptäckt fel hos Valmyndigheten gör att Länsstyrelsen Västra Götaland skjuter upp beslutet om att fastställa resultaten i kommunvalet, skriver de i ett pressmeddelande.

Valmyndigheten har upptäckt att informationen om hur man överklagar valresultatet är felaktigt. Detta ska nu justeras.

"Länsstyrelsen i Västra Götaland väljer att vänta in denna justering innan vi går vidare med våra beslut om att fastställa resultaten i kommunvalen. Vi räknar med att besluten kommer imorgon förmiddag (torsdag)", skriver de i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Alla som har rösträtt har också rätt att överklaga valresultatet. Tidigare skulle ett överklagande först ges in till Länsstyrelsen innan det togs upp i Valprövningsnämnden för prövning. Efter en ändring av vallagen är det numera Valprövningsnämnden som direkt tar emot överklaganden som rör valet.

Valdatasystemet, där besluten om de fastställda valresultaten läggs in, har inte uppdaterats med den nya informationen. Detta ska nu rättas till. Länsstyrelsen i Västra Götaland väljer att invänta justeringen innan man går vidare med beslut i kommunvalen.

– Vi hade inte hunnit lägga in några beslut när felet upptäcktes hos Valmyndigheten. I det läget tycker vi det är bättre att vänta in den korrekta informationen. Det ska vara tydligt för allmänheten hur man går tillväga om man vill överklaga något av våra beslut, säger Anna Blomberg, valansvarig på Länsstyrelsen.

Anna Blomberg räknar med att Länsstyrelsens beslut om valresultaten i kommunvalen läggs in i valdatasystemet under torsdag förmiddag.

– Det är tråkigt att vi får skjuta fram vår tidplan något, men vi tycker det är viktigare att all information är korrekt, säger Anna Blomberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan