Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Han blir yngst i riksdagen – nästan

Tobias Andersson (SD) från Skövde blir näst yngst i riksdagen under den kommande mandatperioden.

– Jag var precis och hämtade mitt passerkort till riksdagen, säger han. Jag känner en enorm vördnad.

Den allra yngsta riksdagsledamoten Ebba Hermansson är också sverigedemokrat och född bara en vecka efter Tobias Andersson år 1996. De båda känner varandra väl, eftersom Ebba Hermansson är förbundssekreterare i partiets ungdomsförbund Ungsvenskarna, där Tobias Andersson är ordförande.

Kommer ni att fråga varandra om råd?

– Ja, vi kom ju båda in med en målsättning att driva frågor kopplade till unga, så det tror jag.

För Tobias Anderssons del är ungas psykiska ohälsa en fråga han vill fokusera på i riksdagen. Han berättar att han att diskuterat frågan med ungdomar som han mött på olika platser i Sverige under valrörelsen.

Annons

Annons

– Från min sida är det uppenbart att vi behöver göra mer för att stärka den psykiska hälsan hos unga. Det kan vara genom terminsvisa möten med skolkurator, mer resurser till barn- och ungdomspsykiatrin och genom att utbilda skolpersonal så att de kan bli bättre på att uppmärksamma tecken på psykisk ohälsa.

Tobias Andersson har utbildat sig till ekonom vid Handelshögskolan i Göteborg. Han har arbetat som försäljare och på bank under studietiden, tills han anställdes av Sverigedemokraterna som kampanjarbetare inför valet.

Nu ser det ut som att han kommer att sitta i riksdagens näringslivsutskott, även om utskottsfördelningen än så länge är preliminär. Hans fokus kommer i så fall att vara handelsfrågor.

Riksdagen är inte någon ny miljö för Tobias Andersson, eftersom han haft anledning att komma dit i sin roll som Ungsvenskarnas ordförande. Han tror att den ordföranderollen kommer att vara till nytta för hans uppdrag som riksdagsledamot och vice versa.

– Jag tror att det främjar båda uppdragen. Jag får möjlighet att föra fram ungdomars talan direkt till vår riksdagsgrupp. Vi kan ta lärdom av de problem som vi i Ungsvenskarna ser. Samtidigt innebär det för riksdagsgruppen att man har en ledamot som kommer att kunna föra in ett ungdomsperspektiv.

Vad kan du tillföra riksdagen just på grund av att du är ung?

Annons

– Jag har ju lett vårt ungdomsförbund nu i ganska exakt tre år. Det har inneburit att jag har träffat tusentals unga. Någonstans upplever jag att jag har fått en förståelse för de frågor som primärt berör dem.

Annons

Sverigedemokraterna har ganska många relativt unga riksdagsledamöter. Varför är det så?

– Jag tror att det delvis har att göra med att det är ett ganska ungt parti. I många andra partier kanske folk engagerade sig på 80- och 90-talet. Vi har ju inte så många som har varit med så länge i vårt parti. Här har vi en möjlighet att visa framfötterna och komma in och prestera.

Under studietiden har Tobias Andersson bott i Göteborg, men han är skriven och uppvuxen på landet utanför Skövde, mellan Väring och Tidan. Under den gångna mandatperioden har han varit ledamot i Skövde kommunfullmäktige och det är ett uppdrag som han kommer att behålla.

– Vi har ju fantastiskt duktiga lokala företrädare som kommer att dra ett större lass, men jag har lång erfarenhet av att debattera och av politisk kommunikation och kan när som helst gå upp och debattera.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan