Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Västgötaklimax i regionvalet

Text

Varenda röst är räknad, men valresultatet och mandatfördelningen kan ändå inte fastställas för regionvalet i Västra Götaland.

– Det är ett jätteantiklimax, säger Anna Blomberg, valansvarig på länsstyrelsen.

Valresultatet dröjer för regionvalet i Västra Götaland.

De har kämpat tappert rösträknarna i Västra Götaland. Räkningen av riksdagsvalet tog längre tid än beräknat och var inte färdigt förrän på lördagen efter valet. Efter kort tids vila fortsatte dessa demokratins tjänare att räkna röster i kommunvalen som blev klara i veckan. Sist ut var regionvalet och detta beräknades vara färdigräknat på lördagen.

Annons

Annons

En liten stund in på lördagskvällen var alla röster verkligen färdigräknade och allt var klart för att fastställa valresultatet och den viktiga mandatfördelningen. Men då fungerade inte tekniken.

– Valdatasystemet vill inte skjuta igenom beslutet. Därför kan man inte se mandatfördelningen. Jag är jätteledsen. Det är ett jätteantiklimax efter att vi har jobbat hårt i helgen, sa Anna Blomberg.

Valmyndigheten måste lösa det tekniska felet för att valresultatet och mandatfördelningen ska kunna fastställas och detta väntas bli gjort först på måndag. Invånare och politiker i Västra Götaland får därmed vänta ytterligare två dagar på det slutliga valresultatet i regionvalet.

Som tidningen tidigare rapporterat har den slutliga rösträkningen visat att det nya partiet Demokraterna fått 3,44 procent av rösterna. Detta är över tre-procentsspärren i regionvalet, varför partiet kommer in i regionfullmäktige.

Därmed tar partiet ett antal mandat som de andra partierna fått i den preliminära mandatfördelningen. Men hur detta faller ut får vi alltså veta först på måndag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan