Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Demokraterna tar fem mandat

Text

Valresultatet är nu fastställt för regionvalet i Västra Götaland. Det nya partiet Demokraterna tar fem mandat.

Se nedan vilka som tar plats i regionfullmäktige i höst.

Nu vid lunchtid på måndagen fastställs slutligen valresultatet för regionvalet i Västra Götaland. Det stod klart i lördags kväll att det nya partiet Demokraterna skulle komma in, då de fick 3,44 procent av rösterna och spärren i regionvalet är på tre procent.

Men tekniskt strul gjorde att valresultatet och mandatfördelningen inte kunde fastslås förrän på måndagen.

Annons

Demokraterna tar fyra mandat i Göteborgs valkrets och ett i västra valkretsen, som består av kommuner i närheten av Göteborg.

Annons

I Skaraborgs valkrets är det en skillnad jämfört med den preliminära mandatfördelnignen. Vänsterpartiet tar ett mandat ytterligare vilket gör att Erik Kyrkander från Falköping gör förstanamnet Bille Karlsson sällskap i regionfullmäktige.

Mandatfördelningen i regionfullmäktige blir Moderaterna 28, Centerpartiet 12, Liberalerna 10, Kristdemokraterna 11, Socialdemokraterna 41, Vänsterpartiet 15, Miljöpartiet 7, Sverigedemokraterna 20 och Demokraterna 5.

Sedan valnatten står det klart att den idag styrande majoriteten i regionen, som består av de borgerliga partierna och Miljöpartiet, förlorar sin majoritet i och med valet. Förhandlingar om ett nytt styre väntas nu, efter att mandatfördelningen är klar.

När valnattsräkningen gjordes räknades inte rösterna på Demokraterna separat, varför det var ovisst om partiet kom in fram till i lördags kväll, då den slutliga rösträkningen var färdig. I den preliminära mandatfördelningen som gjordes efter valet fick alltså inte Demokraterna några mandat. De partier som ”förlorar” mandat som de fick i den preliminära mandatfördelningen till Demokraterna är Socialdemokraterna som förlorar två mandat och Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som förlorar varsitt mandat.

I Skaraborgs valkrets kommer följande personer in:

För Socialdemokraterna kom de åtta första namnen på valsedeln in.

Alex Bergström från Falköping

Ann-Charlott Karlsson från Töreboda

Annons

Annons

Johan Ask från Skövde

Anna-Karin Skatt från Tidaholm

Karl Wiktorsson, Lidköping

Susanne Larsson från Falköping

Mohamad Rezkar från Vara

Linnéa Wall från Mariestad

Moderaternas fem första namn på valsedeln valdes in i regionfullmäktige. Ettan på listan Charlotte Nordström blev personvald.

Charlotte Nordström, Skara

Linn Brandström, Töreboda

Annons

Björn Thodenius, Gullspång

Annons

Johan Abrahamsson, Mariestad

Annika Håkanson, Lidköping

Sverigedemokraterna fick tre mandat i regionfullmäktige från Skaraborg. Ettan på listan Magnus Harjapää blev personvald.

Magnus Harjapää, Grästorp

Johanna Johansson, Falköping

Helene Granbom Angerheim, Götene

Centerpartiet fick två mandat från Skaraborg och båda är personvalda. Frida Nilsson var trea på listan, men fick fler personröster än Ulf Eriksson och tog därför det andra mandatet.

Gunilla Druve Jansson, Skara

Annons

Frida Nilsson, Lidköping

Två mandat fick också Kristdemokraterna. Conny Brännberg blev personvald.

Conny Brännberg, Skövde

Annons

Isabella Carlén, Götene

Vänsterpartiet fick ett mandat från Skaraborg i den preliminära mandatfördelningen, men det utökades till två mandat när sluträkningen var klar.

Bille Karlsson, Skara

Erik Kyrkander, Falköping

Miljöpartiet fick ett mandat från Skaraborg.

Peter Sögaard, Skövde

Ett mandat fick också Liberalerna. Pär Johnson stod som nummer ett på valsedeln, men blev också personvald. Tvåan Ulla-Britt Hagström från Skövde kryssade sig inte förbi.

Pär Johnson, Lidköping

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan