Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Erik Kyrkander fick mandat 15 dagar efter valet

Text

Erik Kyrkander såg först ut att bli utan plats i regionfullmäktige, men efter den slutliga rösträkningen står det klart att han tar Vänsterpartiets andra mandat från Skaraborg.

– Nu är det full fart framåt, säger han.

Erik Kyrkander (V) fick ett mandat till slut.

Ulf Eriksson blev utan ordinarie plats i regionfullmäktige, men fortsätter som ersättare.

Frida Nilsson kryssade sig till en ordinarie plats i regionfullmäktige.

I den preliminära mandatfördelningen fick Vänsterpartiet ett mandat från Skaraborg i regionvalet, vilket var ett mindre än vad man fick valet 2014.

Annons

– Det var dubbla känslor. Vi växte som parti, men fick färre mandat, säger Erik Kyrkander, andra namn på Vänsterpartiets regionlista för Skaraborg.

Annons

Han menar att det till del berodde på en ny valkretsindelning. Även Socialdemokraterna fick ett färre mandat än 2014.

Men efter den slutliga sammanräkningen och fastställandet av valresultatet hade Vänsterpartiets mandat från Skaraborg plötsligt fördubblats. Det vill säga partiet hade återigen två mandat från Skaraborg.

– Jag är överraskad, men samlad, säger Erik Kyrkander på måndagseftermiddagen, efter att det blivit klart att han alltså kommer in i regionfullmäktige till sist.

Miljö och infrastruktur är områden har gärna vill arbeta med inom regionpolitiken.

I och med Vänsterpartiets tillkommande mandat fick alla partier lika många mandat som efter valet 2014 i Skaraborgs valkrets, med ett undantag. Socialdemokraterna fick åtta mandat i stället för nio. Totalt är det 24 mandat i Skaraborgs valkrets istället för 25. Antalet platser i regionfullmäktige är 149.

Personrösterna gjorde att Ulf Eriksson, tvåa på Centerpartiets lista, förlorade sin plats i regionfullmäktige till Frida Nilsson från Lidköping, som lyckades samla fler personröster.

– Det är bara att gratulera Frida. Jag är ju kvar i regionfullmäktige, men inte som ordinarie utan som ersättare, så det är inte så dramatiskt, säger Ulf Eriksson.

Annons

Annons

Idag är Ulf Eriksson förutom ledamot i regionfullmäktige även bland annat vice ordförande i regionutvecklingsnämnden.

– Jag blir nu förste ersättare i regionfullmäktige. Sedan får vi se vad i övrigt det kan bli för uppdrag, säger han.

Som framgick redan i lördags nådde inte Dan Hovskär från Falköping upp i tillräckligt antal personkryss för att ta sig förbi tvåan på Kristdemokraternas lista i Skaraborg och därmed ta ett mandat, även om det var nära. Det framkom också då att Ulla-Britt Hagström från Skövde visserligen fick många personkryss, men inte fler än ettan på Liberalernas lista för Skaraborg, Pär Johnson, som därmed tog partiets enda mandat från Skaraborg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan