Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Socialdemokraterna om makten i regionen

Text

Socialdemokraterna framhåller sig som en garant för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande i ett pressmeddelande om utfallet i regionvalet.

– Ska vi klara att lösa sjukvårdens problem krävs att anständiga partier går samman till en stabil politisk ledning, säger Helen Eliasson (S) i pressmeddelandet.

Knappt hade bläcket på utskriften av den slutliga sammanräkningen av regionvalet i Västra Götaland torkat förrän Socialdemokraterna i regionen skickade ut ett pressmeddelande där de konstaterar att det rödgröna blocket är det största. S+V+MP har 63 mandat i det nya regionfullmäktige vilket är fler än de fyra borgerliga partiernas 61. Det kan dock nämnas att regionen idag styrs av allianspartierna och Miljöpartiet, partier som tillsammans får 68 mandat i det nya fullmäktige.

Annons

Annons

Ingen av dessa konstellationer får dock majoritet, vilket det krävs 75 mandat för. Innan valet hade Miljöpartiet och de borgerliga partierna majoritet tillsammans och har styrt regionen så de senaste fyra åren.

– När rösterna nu är sluträknade kan vi konstatera att de rödgröna partierna är det starkaste blocket. Och vi socialdemokrater är fortsatt största parti i samtliga valkretsar, konstaterar Helen Eliasson (S) i pressmeddelandet, där det också tas fasta på att inget block har majoritet.

”SD:s stärkta position i regionpolitiken ställer krav på samarbete mellan de anständiga partierna” heter det i pressmeddelandet, där det också talas om kompromissvilja över partigränserna.

– Vi socialdemokrater är garant för att inte ge SD inflytande och vi utgår från att de partier som i valrörelsen lovade sina väljare att inte sätta sig i beroendeställning av SD:s stöd står fast vid sina löften, säger Helen Eliasson i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan