Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Miljöpartiet valde att fortsätta med Alliansen

Text

På riksplan står Miljöpartiet långt ifrån Moderaterna, men i Västra Götalandsregionen väljer nu Miljöpartiet att fortsätta styra tillsammans med de fyra borgerliga partierna, trots förlorad majoritet.

VÄSTRA GÖTALAND

Ulrika Frick (MP)

Grönblå samverkan, Miljöpartiet och de fyra borgerliga partierna, fortsätter att styra Västra Götalandsregionen, trots att konstellationen förlorade majoriteten i valet.

Hos borgerliga partier har det både innan och efter valet varit huvudspåret att fortsätta i Grönblå samverkan. Miljöpartiet har innan valet förklarat att man varit nöjt med samarbetet men också att partiet är öppet för andra samarbeten för att styra regionen. Tidigare har partiet styrt tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Annons

Annons

Varför valde Miljöpartiet att fortsätta i Grönblå samverkan?

– Vi har ju ett etablerat samarbete sedan den gångna mandatperioden med en inriktning vi känner är värd att fortsätta kring hur vi tänker oss en satsning på nära vård, omställning av sjukvården, förenklat biljettsystem i kollektivtrafiken och nya tågstopp i regionen, säger Ulrika Frick (MP), regionrådskandidat.

En S+V+MP-konstellation skulle få 63 mandat, vilket är något färre än Alliansen och Miljöpartiet (68) men det är fler än bara Alliansen (61). Skulle inte det vara ett ungefärligen lika starkt styre?

– Det är lite svagare. Sedan beror det på vad man har för opposition emot sig. Nu krävs det att S, V och SD går samman för att fälla ett förslag, säger Ulrika Frick (MP).

Miljöpartiet bedömer att risken skulle vara större att Alliansen och SD skulle gå samman vid ett rödgrönt styre.

– Det är svårt att veta, men vi har gjort den bedömningen att det inte är så sannolikt att SD samarbetar med S och V för att fälla ett förslag, säger Ulrika Frick.

Hur ser du på beroendet av Sverigedemokraterna efter den förlorade majoriteten?

– Det kommer att krävas ett annat sätt att samarbeta med S och V för att processa frågorna. Ibland får vi vara beredda att förlora i någon fråga om vi inte har regionfullmäktige med oss. I stora viktiga frågor får vi samverka med oppositionen, säger Ulrika Frick.

Annons

Miljöpartiet och Moderaterna står långt ifrån varandra på riksplan, hur kommer det sig att ni samarbetar i Västra Götaland?

Annons

– Det är en bra fråga. Vi har väl gröna moderater här (skratt). Vi har ändå efter förhandlingar förra mandatperioden nått en stor samsyn till exempel kring hur kollektivtrafiken och infrastrukturen ska utvecklas, säger Ulrika Frick.

För den första mandatperioden som Grönblå samverkan regerade togs en överenskommelse fram kring vilken politik som skulle föras.

– Det vi gjort nu är att vi reviderat den för att ha en inriktning att utgå från. Sedan kommer vi att jobba vidare med att ta fram ett nytt dokument, som presenteras lite senare, säger Ulrika Frick.

Inriktningen för politiken framgår också av det grönblå budgetförslaget som beslutades om i somras.

Fördelningen av politiska uppdrag är så gott som klar enligt Ulrika Frick, men det är inte påskrivet så inte heller det kommer att presenteras förrän senare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan