Centerpartiet valde bort ett mittenstyre i regionen med Socialdemokraterna men vill söka stöd hos samma parti om det krävs för att få igenom beslut, då regionen nu ska styras av en minoritet.

Kristina Jonäng (C)
Centerpartiet fick liksom Liberalerna inbjudan från Socialdemokraterna om samtal för att bilda ett majoritetsstyre, men partierna valde att istället fortsätta att ingå i ett Grönblå samverkan.
– Det har ju i stor utsträckning att göra med att vi har ett sådant styre idag. Vi fem partier jobbar bra tillsammans och vi har lagt en budget som gäller hela nästa år. Vi känner oss sammansvetsade, säger Kristina Jonäng, regionråd för Centerpartiet.
För att Socialdemokraterna skulle få till en majoritet skulle det krävas att fyra partier i Grönblå samverkan skulle byta sida, enligt Kristina Jonäng.
Annons
– Det är klart att man kan överväga det, men samtidigt finns det en stabilitet i dagens styre med en beslutad budget. Man kan också fundera över intresset hos Socialdemokraterna att fälla oss som minoritet, då de skulle få Sverigedemokraterna, Demokraterna och Vänsterpartiet i knät, säger hon.
Annons
Kristdemokraterna har dock inte fått någon inbjudan från Socialdemokraterna, vilket tyder på att Vänsterpartiet skulle ingå i en tänkt majoritet.
- Vi har svårt att sitta i koalition med Vänsterpartiet. Det har aldrig förekommit att vårt parti styrt med Vänsterpartiet, säger Kristina Jonäng.
Eftersom Grönblå samverkan inte har egen majoritet efter valet riskerar styret att förlora omröstningar, om de tre stora oppositionspartierna (S+V+SD) samfällt går emot. Conny Brännberg (KD) har öppnat för dialog med och förankring hos samtliga övriga partier, även Sverigedemokraterna, för att inte Grönblå samverkans förslag ska fällas.
– Jag ser ju i första hand att vi har en dialog med Socialdemokraterna de gånger det händer, säger Kristina Jonäng.
Hon nämner att man brukar komma överens i de flesta frågor vid presidieöverläggningar inför möten och att hon misstänker att Socialdemokraterna kommer att ta många vice ordförande-poster och därmed ingå i presidiet i flertalet styrelser och nämnder.
Centerpartiet liksom Liberalerna har på riksplan tagit kraftigt avstånd från att bli beroende av eller förhandla med Sverigedemokraterna för att nå regeringsmakten.
– Den stora skillnaden mellan riksdag och regering jämfört med kommuner och regioner är att i kommuner och regioner sitter alla partier med i kommunstyrelsen eller regionstyrelsen. I regeringen ingår bara regeringspartierna, säger Kristina Jonäng.
Annons
Annons
Sverigedemokraterna är därmed med i regionstyrelsen och även vid gruppledaröverläggningar.
– Det är inte förbjudet för dem att framföra åsikter under en beredning. Men Socialdemokraternas åsikter väger tyngre och det är viktigare för oss att ha med Socialdemokraterna för att få en majoritet. På olika sätt får vi se till att de demokratiska partierna utgör grunden. Jag ser inte att vi sätter oss i förhandlingar eller samarbetar med Sverigedemokraterna och har väldigt svårt att se att det skulle uppkomma situationer där vi skulle luta oss mot SD. Jag tycker att de är opålitliga, de kan byta åsikt till nästa möte, säger Kristina Jonäng.
Läs mer: Klart: Grönblått styre fortsätter
Läs mer: Så ska regionen styras i minoritet
Läs mer: Miljöpartiet valde att fortsätta med Alliansen