Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Så ska regionen styras trots förlorad majoritet

Text

Conny Brännberg från Skövde, som varit med och förhandlat om Västra Götalandsregionens styre för Kristdemokraterna, är tillfreds med att de fem partierna i Grönblå samverkan fortsätter att styra regionen.

– Det var vårt förstahandsval, vi är väldigt nöjda, säger han.

Conny Brännberg (KD)

Men de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet i Grönblå samverkan har inte majoritet i regionfullmäktige som innan valet.

– Det blir i minoritet och det innebär två strategier. Den ena är att söka breda samförståndslösningar och den andra är att inte få en majoritet emot oss, säger Conny Brännberg.

Det finns nu fyra partier som bildar opposition i det nya regionfullmäktige; Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och det nya partiet Demokraterna. Om något av de tre stora oppositionspartierna (S+V+SD) stödjer Grönblå samverkan uppnås majoritet. Dessa tre partier har även tillsammans mandat som matematiskt kan bilda en majoritet mot Grönblå samverkan, med eller utan Demokraterna.

Annons

Annons

Grönblå samverkan kommer enligt Conny Brännberg att lägga fram förslag som de övriga partierna får ta ställning till.

Varje förslag som ska avgöras av regionfullmäktige behandlas av regionstyrelsen först och ofta även i andra instanser innan dess. Även i regionstyrelsen saknar Grönblå samverkan majoritet.

– Om det faller där har vi en chans att modifiera förslaget. Grunden är respektfull dialog och mycket förankring med alla partier, säger Conny Brännberg.

Kommer ni då att göra eftergifter gentemot de övriga partierna?

– Det blir nödvändigt om vi har alla fyra emot oss, säger Conny Brännberg.

Gäller det även Sverigedemokraterna?

– Vi kommer att lyssna i en respektfull dialog. Vi har också gruppledaröverläggningar där alla nio gruppledare träffas där vi presenterar aktuella förslag, säger Conny Brännberg.

Conny Brännberg återkommer till att ledningen kommer att ha en lyssnande attityd till alla partier.

– Finns det kloka och förnuftiga förslag lyssnar vi oberoende av om de läggs fram från höger eller vänster. Vi tar ställning till sakfrågan, inte vem som skrivit motionen, säger Conny Brännberg.

Till den gångna mandatperioden tog Grönblå samverkan fram en politisk överenskommelse kring vad man ville satsa på i regionen. En programförklaring för den nya mandatperioden presenteras troligen först i januari, enligt Conny Brännberg.

Annons

Läs mer: Klart: Grönblått styre fortsätter

Läs mer: Miljöpartiet valde att fortsätta med Alliansen

Läs mer: Socialdemokraterna om det nya regionstyret

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan