Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Sverigedemokraterna om sin växande makt

Text

Sverigedemokraterna gläds åt sin nya maktposition i regionfullmäktige.

– Vi kommer absolut att få mer att säga till om, säger Magnus Harjapää (SD).

Magnus Harjapää (SD) från Grästorp är invald i regionfullmäktige som Sverigedemokraternas förstanamn i Skaraborg.

De fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet fortsätter att styra Västra Götalandsregionen, trots att konstellationen tappat sin majoritet i valet. Magnus Harjapää, som valts in i nya regionfullmäktige för Sverigedemokraterna som partiets förstanamn i Skaraborg, förvånas inte över att det grönblå styret fortsätter.

Annons

– Det var inte helt oväntat. Det är upp till dem att fortsätta i minoritet. Det är väl tråkigt att vi inte kan få till samarbete med vare sig de grönblå eller de röda, men samtidigt blir vi nu tungan på vågen. Jag tror att det är en position som blir bra, säger Magnus Harjapää.

Att Sverigedemokraterna är ”tungan på vågen” menar han bör innebära genomslag för deras politik.

Annons

– För att vara säkra på att få igenom något kan det behövas kommunikation med oss. Vi har 20 mandat och kommer absolut att få mer att säga till om. Vi kommer in i betydligt fler nämnder och styrelser, där kan vi också komma med inlägg och styra remissvar, säger Magnus Harjapää.

Sverigedemokraterna tar fram en egen budget, men har tidigare öppnat för att rösta på en socialdemokratisk budget om man i den får större genomslag för sina fyra viktigaste frågor än i den grönblå budgeten. Socialdemokraterna har dock kategoriskt avvisat att förhandla med eller anpassa sig för Sverigedemokraterna.

En av de fyra punkterna är att införa ett regionalt screeningprogram för prostatacancer och där ser Magnus Harjapää möjligheter att driva igenom detta tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Läs mer: Klart: Grönblått styre fortsätter

Läs mer: Så ska regionen styras i minoritet

Annons

Läs mer: Miljöpartiet valde att fortsätta med Alliansen

Läs mer: Socialdemokraterna om det nya regionstyret

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan