Annons

Annons

Annons

Annons

Bandy

Ackes unika bedrift – spelade allsvenskt i fyra sporter

Skövdebon Acke Eriksson, 87, är unik. Han är en av tre personer som spelat i den högsta serien i handboll, fotboll, ishockey och bandy.

Annons

Acke Eriksson, 87, är unik.

Han är en av tre personer som spelat i den högsta serien i handboll, fotboll, ishockey och bandy.

- Trevliga minnen, tycker den mångsidige bollartisten.

Skövde AIK:s kvallag till allsvenskan 1970. Tränaren Acke Eriksson längst till höger i den övre raden.

"Det blev stressigt ibland, men för det mesta gick det bra. Det var inte så mycket träning på den tiden, det var mest matcher och friidrottstävlingar" berättar Acke.

Acke Eriksson hänger med dagens Skövde AIK. "Men det handlar ju mycket om ekonomi för att få hit bra spelare. Det saknas en sponsor". Det blev ett givande samtal med Acke Eriksson. Han hade mycket att berätta till artikelförfattaren Kjelle Larsson.

Förutom Acke har bara Sven Bergquist och Fred Eriksson spelat i högsta serien i de fyra nämnda lagsporterna. De var alla tre lagkamrater i AIK:s fotbollslag.

Annons

Acke var dessutom en duktig friidrottare i Westermalm på 400 meter och 1 000 meter.

Annons

- Jag satte svenskt ungdomsrekord på 1 000 meter, minns inte tiden, men rekordet stod sig i 25-30 år, påpekar den tidigare mångsysslaren.

Hur hann du med allt?

- Det blev stressigt ibland, men för det mesta gick det bra. Det var inte så mycket träning på den tiden, det var mest matcher och friidrottstävlingar.

Acke har spelat allsvensk fotboll med legendarer som Orvar Bergmark och Kurt Hamrin, allsvensk bandy med Leif Fredblad och Jens Lindblom och allsvensk ishockey med Roland Stoltz. Dessutom har han som ungdomstränare i Hammarby IF (1964-1967) haft hand om den sedermera mångårige landslagsmålvakten Ronnie Hellström.

Bor på Bagaren

Vi träffas på äldreboendet Bagaren i centrala Skövde.

Det är där Axel Erik Ivar Eriksson bor sedan två år tillbaka.

Han kallas dock bara Acke.

- Jag trivs utmärkt här, trevliga människor och nära till allt, påpekar han.

Den meriterade mångsysslaren följer nu främst fotbollen via media.

- Det ser tufft ut för SAIK i div I, hoppas laget grejar nytt kontrakt.

Acke har en bakgrund i Skövde AIK.

Nära allsvenskan med SAIK

Den forne mångsysslaren var tränare i SAIK säsongen 1970, när laget kvalade till allsvenskan. Det blev oavgjort 1-1 hemma mot IFK Luleå och 2-2 på Nya Ullevi mot Landskrona BoIS i den tredje matchen, men förlust 0-3 borta mot Sandvikens IF däremellan. Landskrona BoIS och IFK Luleå tog steget upp i den högsta divisionen.

- Vi hade 13 052 åskådare på Södermalms IP mot IFK Luleå och ett jättestort intresse kring laget. Det fanns inte en parkeringsplats att få tag på. Nu kommer det bara några hundra intresserade. Det är tråkigt. Det behövs ju ett lag häromkring i fotboll i de högre serierna. Men det handlar ju mycket om ekonomi för att få hit bra spelare. Det saknas en sponsor som Arne ”Uno-X” Sandberg. Han underlättade ekonomin. Klubben har nu istället blivit en plantskola. Vi var bara ett mål från att gå upp i allsvenskan den gången, ledde mot Landskrona med 2-0.

Annons

Annons

Hemma mot IFK Luleå fanns ett stort pressuppbåd på plats, bland andra Putte Kock som TV-kommentator och Lars-Gunnar Björklund som radioreferent – två legendarer.

Under sejouren i SAIK tränade Acke stora profiler som Janne Åberg, Sture Haglund, Antti Lundgren, ”Ya” Skoglund, Bengt Larsson, Jan Nissmo och Dale Samuelsson.

- Men vi hade inga reserver.

Pressen var stor på Acke att lyckas och han gick ner i vikt.

Det blev bara en säsong i SAIK.

- Ja, Arne ”Uno-X” Sandberg stökade till det. Han och klubbledningen hade tidigt börjat förhandla med Gunnar Gren som tilltänkt tränare, men han kom aldrig hit.

Acke Eriksson i AIK-dressen.

IFK Lidingös svendska mästare i handboll 1949, Acke Erikskson tvåa från vänster i den övre raden.

Acke Eriksson i AIK-dressen.

Acke Eriksson i Hammarby IF.

Acke Eriksson i Hammarby IF.

Född i Katrineholm

Det var dock någon helt annanstans han först såg dagens ljus.

Han föddes nämligen i Katrineholm (bara en sådan sak), men redan som treåring hamnade han med sina föräldrar i Örebro.

Annons

Han brydde sig inte så mycket om skolan, men hade lätt för sig i alla ämnen utom svenska.

Rynninge IK blev första klubben (fotboll och handboll) och därefter Örebro SK.

Annons

- Som tonåring höll jag på med många olika sporter. Det hade jag nytta av senare. Det är inte bra med för tidig specialisering som nu sker i en del klubbar. Många tröttnar redan när de är 17 år.

Som liten hade Acke Henry ”Garvis” Karlsson (AIK), Gunnar Gren (bland annat IFK Göteborg och AC Milan) och Olle Åhlund (Degerfors IF) som idoler.

Som vuxen var Lennart ”Nacka” Skoglund favoritspelaren.

Svensk mästare

Acke började sin allsvenska karriär i handboll, där han redan som 18-åring blev svensk mästare med IFK Lidingö efter finalseger mot SoIK Hellas i finalen, 7-4 och 14-8 i kvartfinalen mot Skövde AIK.

- Jag spelade center och legendariske Roland Mattsson stod i Hellas-målet, berättar Acke.

- SAIK-stjärnan Ingvar Sjöberg svor ofta över mig och sa: ”Det var ett helvete att ta dig, du sprang ju mellan benen”, skrattar Acke.

I Stockholm fick han jobb på Rydholm herrekipering.

Stort namn i fotbollen

Det var i fotbollen som Acke skulle bli ett riktigt stort namn. Efter att ha spelat i IFK Lidingö, 1946-47, blev det sedan Hammarby IF, ”laget i hans hjärta”, 1948-1954, fortsättning i AIK, 1954-56 , och därefter tillbaka i HIF igen, 1957-62. Efter en kort sejour i Växjö BK, 1962-1963 som spelande tränare, avslutade han 1963 spelarkarriären i Bajen.

Han spelade först vänsterytter och imponerade med sin snabbhet och teknik, var lite av en kontringsspelare.

- Jag sprang mycket upp och ner efter kanten.

Det blev serieseger i div II 1956 och avancemang upp till högsta serien.

Det ledde till att, ”Massa” Alfredsson, lagledare i AIK, fick upp ögonen för HIF-forwarden.

Annons

Samtidigt tyckte jobbarkompisarna på Rydholms herrekipering, som var AIK-are, att Acke skulle byta klubb.

Det blev tre säsonger i AIK.

- Det blev ett jäkla liv bland Bajen-fansen vid övergången - förstås. Det fanns folk som slutade hälsa på mig.

Mål direkt i AIK-debuten

Acke värvades som vänsterytter, men den platsen var upptagen, så han fick spela vänsterinner.

Det klarade han galant.

- Vi hade ett bra gäng med Kurt Hamrin och tvillingarna Björn och Bengt Anlert i spetsen. Jag gjorde mål direkt i debuten den 26 september 1954 hemma mot Malmö FF. Det blev förlust med 1-4. Främsta minnet är annars derbyt mot Hammarby 1956 inför 24 000 åskådare. Vi vann med 2-0 och jag hade nöjet att göra båda målen.

Annons

Det ena fullträffen var ett riktigt konstmål, där Acke vänd med ryggen mot mål lyfte bollen över Hammarbys målvakt, Lars Wretman.

- Där var Lars ute och seglade ordentligt.

94 allsvenska matcher

Totalt spelade Acke 94 allsvenska matcher (28 i AIK och 66 i Hammarby IF) och gjorde 25 mål (9 i AIK och 16 i Hammarby IF).

- Vi hade en fantastiskt duktig ledare i Hammarby IF, Lennart Nyman (som senare blev UK-chef för landslaget).

Under den här tiden fick Acke vara med om många fina resor, fotbollsturnéer till bland annat Kina, Filipinerna och Indien. Inga dåliga resor i mitten på 1950-talet.

- Jag fick se hela världen och ställen jag aldrig kommit till utan fotbollen.

Samtidigt som Acke spelade fotboll i AIK blev det också bandy i samma förening. Det var fler som dubbelarbetade: Ivan Bodin, ”Pluntan” Askinger och Gunnar Qvist. Den största framgången på bandybanan kom med Hammarby IF 1957, förlust i SM-finalen mot Örebro SK, 1-2.

- Jag spelade inner och under min tid i Hammarby var det en fröjd att spela fram Leif Fredblad som visste var målet var beläget.

Annons

Det var för övrigt första gången en bandymatch sändes direkt i svensk TV. Efter finalen slutade Acke med bandyn.

Taxi Stockholm-Leksand…

I ishockey gjorde Acke inhopp i det allsvenska laget Atlas-Diesel vintern 1952-1953. Klubben hade en tunn trupp och den då 21-årige bollartisten kallades in trots att han knappt hade spelat ishockey tidigare. Det gick bra. AIK klarade sig kvar i Allsvenskan.

Det kunde hända att Acke spelade både handboll och ishockey samma dag eller bandy och ishockey- den ena matchen vid lunchtid och den andra på kvällstid.

- En gång fick jag ta taxi från Stockholm till Leksand och en annan gång från Stockholm till Tranemo. Man fick ju offra sig. Långa resor, men jag hann fram i tid. I längden blev det dock FÖR jobbigt, så jag slutade med ishockeyn efter en säsong och koncentrerade mig på fotbollen och bandyn.

Gifta i 61 år

Jobbet på Electrolux förde så småningom Acke till Mariestad, där han tränade Mariestads BoIS i två säsonger (1968-69). Efter det hörde SAIK av sig.

Annons

Efter kvalmissen 1970 slutade Acke som tränare.

- Jag kände att jag gjort mitt och ville nu satsa mer på familjen och ge tillbaka lite.

Den forne fotbollsartisten hade 1954 gift sig med Birgitta. De fick fem barn tillsammans, men ingen av barnen har sysslat med idrott.

Birgitta och Acke trivdes bra i Mariestad och bodde kvar där tills 1980, då flyttlasset gick till Skövde. Parets döttrar bodde då där.

-Den första tiden efter att jag avslutat min tränarkarriär var vi mycket i Stockholm och hälsade på släktingar, men det var i Skövde vi så småningom kände oss mest hemma, konstaterar Acke.

Efter jobbet på Electrolux fick han anställning på Hotell Billingen som nattportier och där blev han kvar till pensioneringen.

Birgitta gick bort 2015 efter att ha varit gift med sin käraste i 61 år.

Annons

Har du sett många med AIK och Hammarby under de senaste åren?

- Ja, några matcher har det blivit…

AIK toppar ju allsvenskan just nu före Hammarby IF – dina två favoritlag, vilket lag vinner allsvenskan i år?

- Det är roligt. Jag tror AIK håller undan.

Vad skiljer fotbollen i dag mot, när du höll på som bäst?

- Speluppläggningen, nu kan ju många spelare slå en precis passning, både långa och korta, till en lagkamrat. På vår tid spelade de flesta individuellt. Jag tycker dock att dagens fotboll blivit för mycket inspirerad av Barcelonas kortpassningsspel. Det behövs variation, det blir roligare att titta på då.

Acke ser pigg ut för sin ålder och efter sju höftoperationer.

Han har lite svårt att gå, men med hjälpa av en rullator tar han sig fram i Skövdes centrum och har sin ständiga plats i Bagarens matsal.

- Jag blir varje år påmind om mitt förflutna inom idrotten. Det känns roligt.

Vad har varit roligast med allt?

- Kamratskapen. Den har alltid varit ledande för mina beslut.

En stor lirare har berättat sin fantastiska historia.

Annons

Annons

Till toppen av sidan