Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Efter väckelsemötet med Åkesson – Runar Sögaard har inte betalat fakturan till Elmia

Text

Kändispredikanten Runar Sögaards "väckelsemöte" tillsammans med Jimmie Åkesson blev omskrivet i flera medier. Enligt Runar Sögaard var det företag och privatpersoner som stod för kostnaden. Men fakturorna till Elmia inte är betalda. Därmed är det skattebetalarna som bekostat delar av Runar Sögaards och Jimmie Åkessons valturné.

Läs mer: Så vill Runar Sögaard locka kristna till SD

Veckan innan valet höll den tidigare kändispredikanten Runar Sögaard flera "väckelsemöten" med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Turnén började i Uppsala, följt av Jönköping och Norrköping, för att avslutas på Münchenbryggeriet i Stockholm dagen innan valet.

Syftet med mötena var enligt Runar Sögaard att väcka svensk kristenhet och ge en annan bild av Sverigedemokraterna.

Under mötet i Jönköping tog Runar Sögaard upp frågor som är viktiga för konservativa kristna och när Jimmie Åkesson beskrev prideparaden som ”något av det mest obscena som finns i Sverige” rungade applåderna.

Annons

Annons

Mötet hölls i en av Elmias största konferenshallar, Hammarskjöldsalen, som rymmer över tusen personer. På kvällens möte var det dock bara drygt 150 personer på plats.

Sammanlagt ägnade Jimmie Åkesson en hel arbetsdag, under de sista veckorna i valrörelsen, åt att intervjuas av Runar Sögaard. Enligt Sverigedemokraterna var det Runar Sögaard som betalade alltihop.

Går till inkasso

Runar Sögaard bokade Hammarskjöldsalen hela dagen. Fakturan från Elmia till Runar Sögaards bolag JR Capital International AB är på 54 288 Kronor.

Fakturan har dock aldrig betalats och Elmia har skickat ut en betalningspåminnelse i slutet av september. Om några dagar skickar man ytterligare en påminnelse, innan skulden går vidare till inkasso.

I nuläget är det alltså skattebetalarna som står för Runar Sögaards och Jimmie Åkessons "väckelsemöte".

Runar Sögaard har skulder hos Kronofogden på nästan 3,7 miljoner kronor. Hans bolag JR Capital International AB har 45 000 kronor i skulder och flera aktiva betalningsförelägganden.

Elmias ekonomichef Mattias Högberg berättar att de brukar kolla upp nya kunder innan de hyr ut lokaler, vad som är gjort i just det här fallet kan han dock inte svara på.

– Det brukar vi göra, men det kan ju göras bättre eller sämre, jag vet inte vad vi gjort i det här fallet.

Efter "väckelsemötet" på Elmia berättade Runar Sögaard att han varit beredd att betala turnén med Jimmie Åkesson själv, men att många, såväl företag som privatpersoner, gått in som sponsorer.

Annons

Det kostar väl ganska mycket att hyra de här hallarna?

Annons

– Det gör det absolut, men det har varit väldigt glädjande att se den här responsen (från givare). Senast här i fredags så kom det ifrån... Ifrån Bahamas, en utlandssvensk som bara hade kastat in.

Mycket pengar?

– En del. Engagemanget både innanför och utanför Sveriges gränser pekar mot att folk är angelägna om att det ska bli ett lite ärligare klimat när det gäller politiska diskussioner, sa Runar Sögaard då.

När JP når Runar Sögaard, säger han att han legat på sjukhus och inte haft tillgång till sin telefon.

Hur kommer det sig att du inte har betalt fakturan till Elmia?

– Jag fick precis tillbaka min telefon och jag fick meddelande av min assistent om det, men det ska vara reglerat nu.

Enligt Elmia är dock fakturan fortfarande inte betald.

Runar Sögaards beskrev turnén med Jimmie Åkesson som en stor framgång.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan