Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Talmannen kallar till nytt samråd med partiledare

Text

Det kan bli Stefan Löfven som får i uppdrag att bilda en regering sedan Moderatledaren gav upp.

Besked kommer troligen under måndagen.

Talman Andreas Norlén (M) under en pressträff på Riksdagens presscenter

Talman Andreas Norlén meddelade på söndagen vid en presskonferens att han hoppas att under måndagen lämna uppdraget vidare att bilda regering.

– Jag har godtagit att Ulf Kristersson ville avsluta sitt uppdrag. Jag har beslutat att bjuda att partiledare till en ny talmansrunda på måndag. Jag vill veta hur de ser på situationen och hur de vill att de ska gå vidare och vem de anser ska få uppdrag att bilda ny regering. sa Andreas Norlén vid en presskonferens på söndagen.

Annons

Annons

– Jag tänker inte låta mig stressas. Mitt mål är att det ska bli en så stabil regering som möjligt och en regering som kan tolereras av riksdagen. Kommer inte att gå till kammaren med ett förslag i detta läget. Rimligt att tro att någon annan får uppdraget på måndag.

– Jag är lite fyrkantig och vill hålla på formerna. Därför tänker jag att göra en ny talmansrunda och samråda innan jag ger ett nytt uppdrag att sondera förutsättningar för att bilda en ny regering. Förhoppningen är att kunna ge ett nytt uppdrag på måndag eftermiddag. Jag vill inte försena eller påskynda processen.

Talmannen vill inte recensera Kristerssons insats att försöka bilda regering.

Bakgrunden till att Moderatledaren gav upp var att Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund meddelat att deras partier kommer att rösta nej till Kristersson som statsminister i en moderat enpartiregering eller i en regering med M och KD.

Situationen blev då ohållbar för Kristersson vilket han sa till talmannen i ett möte på söndagsförmiddagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan