Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Givande utbyte mellan idrottsvänner

Det sjuder av aktiviteter inom Tidaholms Idrottshistoriska Förening. Under en heldag besökte en grupp från föreningen Lidköping där bland annat Skaraborgs Föreningsarkiv och Idrottsmuseet fick besök.

Vidare har Karlsborgs Idrottshistoriska Sällskap avlagt en visit i Tidaholm.

Kjell Andersson, Johnny Gustavsson, Evert Ödvall, Roland Samuelsson och Lennart Lundell besökte bland annat Idrottsmuseet i Lidköping.

I samarbete med SISU Idrottsutbildarna har ett antal styrelseledamöter besökt Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap och dess idrottsmuseum samt Skaraborgs Föreningsarkiv. Ett besök gjordes också på Villas bandyarena.

Sällskapet i Lidköping imponerade med sitt museum som bland annat innehåller storheter som tennisstjärnan Anders Järryd, OS-brottaren ”Prosten” Lundell och naturligtvis Lidköpings stolthet, bandyklubben Villa BK med Mikael Arvidsson.

– Det var ett mycket nyttigt besök som gav oss många tips och idéer som vi förhoppningsvis kan omvandla på hemmaplan, berättar Johnny Gustavsson.

Annons

Föreningen ligger långt framme när det gäller IT och även sett till olika arbetsgrupper där det jobbas fram olika saker.

Annons

– Dom har helt andra förutsättningar än oss. Föreningen har cirka 500 medlemmar jämfört med oss som har drygt 100. Det innebär att de har en stor skara som arbetar aktivt. Därför är vi i starkt behov av fler medlemmar som kan ställa upp, för i längden håller det inte att knappt tio personer jobbar vecka efter vecka för att hålla igång föreningen och vårt museum, fortsätter Johnny.

Nu får vi ju hoppas att tidaholmarna fick en extra kick efter besöket och omvandlar det till det bästa.

Färden gick sedan vidare till Villas bandyarena där ett kortare besök gjordes innan dagen avslutades hos Skaraborgs Föreningsarkiv där Elisabet Eriksson tog emot och informerade om arkivet samt gav en guidning i källararkiven.

Tyvärr finns det inte många föreningar från Tidaholmstrakten representerade i arkivet. Några skytteföreningar samt Tidaholms G&IF. Från en av skytteföreningarna finns bl.a. en fana av äldre datum arkiverad.

Folkrörelsearkiv

Arkivet har bytt namn flera gånger sedan starten. 1942 grundades Lidköpings Arbetarrörelsearkiv som under 50-talet ändrade namn till Lidköpings Folkrörelsearkiv. Uppdraget vidgades 1982 och arkivet blev då ett länsarkiv för Skaraborgs län med 17 kommuner under namnet Skaraborgs läns Folkrörelsearkiv.

2013 var det namnbyte igen och då till nuvarande Skaraborgs Föreningsarkiv som är en ideell förening. Uppdraget är att verka för att handlingar från föreningar i Skaraborg samlas in, vårdas och tillgängliggörs för forskning.

Annons

Annons

Finansieringen sker genom stöd från staten, regionalt samt från kommuner och medlemsavgifter.

Elisbeth Eriksson berättade att många föreningar har sitt material på osäkra platser och att det är betydligt säkrare att förvara föreningsskatterna hos föreningsarkivet.

Innan tidaholmarna lämnade föreningsarkivet berättade Elisabet Eriksson att hon besökt Tidaholms Idrottsmuseum tidigare i år och att hon var mäkta imponerad över vad ideella krafter åstadkommit. Något som naturligtvis värmde.

Karlsborgsbesök

Ett tiotal medlemmar från Karlsborgs Idrottshistoriska Sällskap har besökt Tidaholms Idrottsmuseum. Ett antal av medlemmarna har aldrig varit på museet medan flertalet varit där ett antal gånger.

Varje gång de besöker Idrottsmuseet är man lika imponerade och får alltid med sig något nytt med sig hem till Karlsborg och det egna Sällskapet och som kan omsättas i egna idéer. Karlsborg tillhör en av de yngsta sällskapen/föreningar inom Westgöta Idrottshistoriska Sällskap.

Janne Kindmalm

Karlsborgs Idrottshistoriska Sällskap har besökt kollegorna i Tidaholm och Idrottsmuseet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan