Annons

Annons

Annons

Annons

Skövdes nya satsning – så ska de utmana Falköping

Skövde tar upp kampen om cykelentusiasterna och nu letar man efter nya spår på Billingen.

– Skövde kommun har bestämt att vi ska utvärdera Billingen som cykeldestination och ta fram en masterplan, säger Jessica Bergstrand på Next Skövde.

Jesper Sjöholm från Billingens Fritidsområde och Yannick Menneron var under fredagen ute och kollade in de befintliga spåren på Billingen.

Under en veckas tid är Yannick Menneron från företaget Bike Solutions på plats för att ta fram en plan som ska visa vilka utvecklingsmöjligheter det finns. Bike Solutions är ett franskt företag som specialiserar sig på att projektera, utveckla och bygga mountainbike-anläggningar.

Next Skövde har anlitat företaget för att utveckla Billingen som cykeldestination.

– Skövde kommun har bestämt att vi ska utvärdera Billingen som cykeldestination och ta fram en masterplan. Vi ska se vilka styrkor vi har och vad man bör satsa på. Det är en växande trend med cykling, säger Jessica Bergstrand på Next Skövde.

Annons

Annons

Under fredagen var Skövde Cykelklubbs mountainbikesektion ute i spåret med Yannick och sedan dess har han tillryggalagt åtskilliga kilometer på berget.

– Min uppgift är att spana av berget för att hitta lämpliga platser för att utveckla nya anläggningar och spår som kompletterar de som redan finns, säger Yannick Menneron.

Har du hittat något intressant?

– Det är ett "work in progress", men lite i taget har jag hittat en del möjligheter som jag ska diskutera med kommunen senare. Men visst finns det platser som lämpar sig för nya spännande leder att cykla på.

– Jag har gått och cyklat åtskilliga kilometer i området kring Billingehus och vid slalombacken sedan i torsdags, men också hunnit se en del av bygden och Skövde stad, säger Yannick Menneron

Yannick har jobbat med liknande projekt sedan 2007 och varit med och utvecklat anläggningar i Frankrike, Skandinavien, Schweiz, Ryssland och Kanada.

Karin Holgersson är tillförordnad enhetschef på Billingens Fritidsområde:

– Yannick och Bike Solutions ska göra en masterplan för området. Man ska titta på vad det finns för utbyggnadsmöjligheter och vad man bör satsa på för att utveckla cyklingen.

– Han ska också göra en etappindelning, som anger vilka delar vi bör satsa på först.

Yannick stannar till på torsdag och kommer att före årsskiftet att leverera sin rapport.

Annons

– Den blir ett underlag för att få en extern syn på vilka delar som är mest värda att satsa på. Det är spännande att få någon utifrån, så att man inte blir hemmablind och bara tänker i invanda banor, utan lyfter perspektivet lite, säger Karin Holgersson.

Annons

Är detta ett svar på Falköpings cykelsatsning?

– Nej, det är väl mera en trend i stort att cykling i alla former ökar. Det är många som satsar på detta just nu.

– Framförallt gör vi det för att stärka barmarkssäsongen här på Billingen. På vintern har vi aktiviteter som lockar. Tyvärr är ju inte vintersäsongen så lång, så detta är ett steg för att få hela området allt leva året om.

LÄS MER: Nu lanseras cykelstaden Falköping

LÄS MER: Falköping ska bli cykelstad

Yannick Menneron från företaget Bike Solutions, håller som bäst på med att spana efter lämpliga platser för Skövdes cykelsatsning.

Annons

Annons

Till toppen av sidan