Annons

Annons

Annons

Annons

Chaufförer frias efter Volvostölder - kände inte till att bilar var stulna

Fyra Volvo XC60 stals i Småland i slutet av augusti. Tidigt på morgonen lastades de ombord på två lastbilar för transport till Karlshamn. Samma sak hände med stor sannolikhet i Skara.

Annons

Ett gripande i Småland gav Skarapolisen hopp.

Men än så länge har man inte kommit närmare att klara upp stölden av fyra Volvo XC60 i Skara. Exakt samma sak hände i Värnamo, där lyckades polisen stoppa två lastbilar på riksväg 27 och de hade två stulna bilar på varje flak.

Nu har de två chaufförerna friats av tingsrätten.

Inga spår av vare sig fordon eller gärningsmän har synts till. Skarapolisen Anders Johanssons arbetshypotes är att det handlar om en organiserad liga som specialiserat sig på bilstölder.

– Det är yrkeskriminella vi har att göra med. Bilstölderna i Skara var ingen slump utan ett väl planerat brott, säger Johansson.

Själva tillslaget mot de två lastbilschaufförerna skedde efter en koordinerad polisrazzia. Bilens gps var fortfarande aktiv och därför kunde patrullerna följa lastbilarnas färdväg.

Annons

Annons

Åtal för grovt häleri

De två lastbilschaufförerna som ertappades med fyra stulna Volvo XC60 i lasten hade förklaringar som tingsrätten accepterade.

Åklagaren väckte åtal för grovt häleri mot de båda utländska lastbilschaufförerna, men de båda männen förnekade brott och menade att de inte kände till att bilarna var stulna.

Ingen fördel

Tingsrätten konstaterar i sitt resonemang att det finns en rad omständigheter som inte talar till de båda männens fördel, bland annat hade de fått väldigt knapphändiga uppgifter om beställaren och beställningen, bilarna saknade registreringsskyltar, betalningen gjordes kontant, det har inte upprättats någon fraktsedel, köpeavtalen har varit uppenbart förfalskade och de har inte fått några nycklar till de fyra bilarna.

Lastning nattetid

Dessutom skedde lastningen nattetid och på ett industriområde, där man använt en mur för att kunna köra ombord bilarna på lastbilsflaken. Rätten konstaterar även att de båda åtalade männen har haft många fullt godtagbara förklaringar till dessa besvärande omständigheter, och att dessa dessutom bekräftats av deras chef.

Därmed anser inte tingsrätten att det går att utesluta att lastbilschaufförerna talat sanning när de hävdat att de inte känt till att bilarna var stulna.

Därför har de släppts.

Annons

Annons

Till toppen av sidan