Annons

Annons

Annons

Annons

Nackskadade Matilda tacksam för all stöttning

Text: 

Historien om nackskadade Matildas process har berört många. Skaraborgs Sjukhus har beslutat att bekosta den nödvändiga operationen och på sociala medier har människor skänkt över en halv miljon.

– Vilken jävla medmänsklighet, konstaterar Matilda.

Det hela börjar i en idrottshall. Då 13-åriga Matilda Nordling får en tjockmadrass och två skolkamrater över sig. Följer gör över ett decennium av feldiagnosticeringar.

LÄS MER: De "psykiska besvären" var en allvarlig nackskada

Matildas familj har själv bekostat en stor del av vården, bland annat röntgen i Finland som möjliggjorde operationer 2011 och 2013. Nu har Matilda själv bokat in en operation i Barcelona.

– Det finns två läkare i hela världen som kan operera mig, säger hon.

Det verkade till en början som att Försäkringskassan skulle betala operationen, vilket var viktigt eftersom den var tvungen att betalas i förtid. Efter att ha väntat på deras beslut i flera veckor kom slutligen beskedet efter påtryckningar. De kommer inte betala.

Annons

Annons

Motiveringen är att motsvarande vård inte finns i Sverige samt att sjukhuset är privatägt.

Den insamling som skapats av Matildas vän Moa Unoson på sociala medier har samlat in 525 000 kronor. En summa som inte är tillräcklig för att täcka alla kostnader.

LÄS MER: Rekordinsamling kan rädda nackskadade Matilda

I måndags morse kom sen beskedet att Skaraborgs Sjukhus går in och bekostar specialistoperationen.

– Landstinget ska ha all cred de kan få för det här. Jag är ofantligt tacksam att de betalar utan att veta om de får tillbaks pengarna. De vill rädda mitt liv, säger Matilda.

LÄS MER: Matilda får sin nödvändiga operation – SkaS betalar

Hennes kroppstemperatur pendlar mellan 35 och 41 °C. Hon har ofta smärtgenombrott och har ingen kontroll över urin- och tarmfunktion. Matilda visar en film på sin telefon där hon kvider av smärta.

Matilda tar sig ömsint för hjärtat när hon berättar om alla personer som hjälpt henne. Hon berättar om sin familj, sina vänner, Nackskadeförbundet och läkare Olle Bunketorp och Bjarne Paulsson.

– Jag är evigt tacksam till alla. Nu har jag möjlighet att få ett långt liv om allt går bra. All stöttning och kärlek har berört mest, vilken jävla medmänsklighet.

Annons

Alla positiva besked har kommit sen Matilda fick gosedjursdelfinen. Nu lämnar den inte sängen på grund av turen den tycks föra med sig.

Annons

Trots sitt kritiska tillstånd har hon ägnat veckor åt att själv söka reda på information, prata med Försäkringskassan och konvertera filer med röntgenbilder.

– Ingen i min familj fattar hur jag har orkat. Men jag har lagt tid och energi på det här som jag kunnat lägga för att ladda inför resan och operationen, säger Matilda.

Ambulansflyg till Barcelona

Kommande vecka väntar ambulansflyget ner. Matilda berättar att hon inte har en aning om hur själva flygresan kommer gå till men familj, vänner, Nackskadeförbundet och förhoppningsvis svenska läkare kommer att åka med henne.

När hon kommer fram till Barcelona väntar utförliga röntgenundersökningar. Innan operationen kommer också en så kallad haloväst opereras fast i hennes huvud för att stabilisera.

– Halovästen är jag mest orolig för. Jag fattar att det här inte är en riskfri operation, och jag kommer inte göra något om jag inte vet att de jag litar på tror att det är bra, säger Matilda.

"Jag ska se till att det blir en lagändring"

Om allt går som det ska och Matilda kan tillfriskna vill hon utbilda sig till advokat. Hon ser det som sin livsuppgift att skapa förändring så att ingen annan hamnar i samma situation som hon befinner sig i.

– Det ska bli en lagändring, det ska jag se till. Det här är inte bara något jag säger utan jag kommer hålla detta i hela mitt liv. Och jag är ganska påläst nu.

Annons

Annons

Till toppen av sidan