Annons

Annons

Annons

Annons

Handboll

Fatos om livet efter bråken: "Jag är glad att jag tog chansen"

Text: 

Fatos Kücükyildiz, 26, är ute på ett nytt äventyr. Efter tre säsonger i Skövde HF har hon landat i den danska andraligan – i Sönderjyske i Sönderjylland.

– Jag är väldig glad över att jag tog chansen, säger den spelskickliga handbollsliraren.

Den tidigare SkövdeHF-spelaren Fatos Kücükyildiz har en stor roll i sitt nya lag, danska Sönderjylland och trivs utmärkt i den nya miljön.

Fatos Kücükyildiz visarstor offervilja i sin nya klubb

Härligt spelsinne och stort tekniskt kunnande har alltidvarit Fatos Kücükyildiz signum.

Fatos tillhörde Skövde HF:s absolut bästa spelare under sin tid i klubben.

Hon var en målskytt av rang, gjorde 68 mål 2015/206, kom sjua i skytteligan 2016/2017 med 117 mål trots fem missade matcher 109 mål den förra säsongen. Hon var lagets spelförare i elitserien. Hennes kännetecken var/är ett härligt spelsinne, irrationellt spel, luriga inspelningar till linjen samt överraskande och hårda distansskott. Hon har avgjort många matcher i slutsekunderna.

Annons

Annons

Varför lämnade du Skövde HF?

– Efter tre år var det dags att testa något nytt. Jag har alltid varit intresserad av att spela i en annan miljö och testa något nytt, så när möjligheten kom upp så tog jag den.

Hur upplevde du turbulensen i klubben/laget under de senaste två åren?

– Ja, jag hade väl delad huvudroll där för två säsonger sedan, som tog mycket av min kraft och energi mot slutet av säsongen. Hela min prestation fallerade efter en rätt så god start.

– Jag känner att jag aldrig riktigt fick säga min sanning och blev hela tiden påmind av att inte tala med media och inte uttrycka mig. Det hade jag gärna gjort. Jag är inte blyg med att räcka upp handen om jag har gjort något fel, men just i den situationen framstod jag som en homofobisk mobbare och en hemsk människa.

– Jag hade 40 missade samtal varje dag, tiotals meddelanden på FB och sms, som jag blev ombedd att inte titta på. De som var ansvariga för detta i klubben satt på möten med mig och låtsades vara på min sida. De höll med mig om det mesta när vi satt på möten, men så fort jag läste i tidningen så bad man om ursäkt utåt. De låtsades ta på sig ansvaret så att man skulle få det att försvinna så fort som möjligt.

– Jag är medveten om att det tog mycket tid och energi för de personer som arbetade runt omkring. Det är dock tråkigt att man inte kunde vara lika öppen, rak och ärlig i media som man var under alla dessa möten med mig. Allt kaos som hände förra säsongen har jag inga ord om, livet går vidare.

Under sin andra säsong i Skövde HF hamnade Fatos i en kontrovers med två andra spelare i klubben och under fjolårssäsongen blev det en del turbulens kring den sparkade tränaren Magnus Frisk.

Annons

Din bästa match i Skövde HF och varför?

– Jag tror det kan vara Boden borta två år i rad, då jag fick näta 11 respektive 13 mål och matchen hemma mot H65 Höör säsongen säsongen 2016/207.

Annons

Varför gick du till den danska klubben?

– Jag bytte klubb till Sönderjyske för att det är en framgångsrik förening med stora ambitioner. Jag visste att jag skulle få riktigt bra hjälp med de bitar som fattades till att jag skulle kunna nå nästa steg i min utveckling.

Din roll i laget, vilken handboll spelar ni?

– Jag har fått en väldigt stor roll i laget. Jag styr alla anfall oavsett om jag är högernia, vänsternia eller mittnia. Jag har rätt mycket att säga till om anfallsmässigt, men precis lika lite att säga till om försvarsmässigt. Vi spelar en väldigt snabb handboll. Det är väldigt, väldigt mycket springa och passa bollen i snabbt och högt tempo. Det är ett hyfsat fysiskt lag, väldigt duktiga försvarsspelare i stort sett i de flesta lagen.

– De sex, sju bästa lagen håller bra klass. Det blir därför hyfsat jämna och tuffa matcher mot dessa lag. Lagen under det är inte så jättebra. Vi fick oss en lektion när vi mötte Odense i danska cupen. Så topphandbollen i Danmark är riktigt fin.

Några andra bra spelare?

– Vi har två riktigt duktiga mittsexor, som fångar 99 procent av allt jag eller någon annan slänger in, en fantastisk vänstersexa i Sara Mitova som kan göra mål på alla möjliga sätt. Så det är härligt att kunna spela ut till en vänstersexa, som är så säker i läget. Vi har också en högerhänt högernia, Celina Hehnel. Hon är riktigt grym i genombrotten. Det går otroligt fort. Vi har två godingar i mål, men framförallt makedonskan Dragana Petkovska. I sina bästa stunder är hon helt magisk. I laget ingår även riktigt duktig vänsterhänt skytt, som fortfarande är skadad. När hon kommer tillbaka, så har vi ännu ett vapen i kampen om att hjälpa oss upp i Ligan.

Annons

Vad säger du om dina handbollskarriär så här långt? Vad har varit bra, mindre bra och vad har du för framtidsdrömmar?

– Mindre bra har ju varit att jag aldrig har haft lust att träna fysik. Jag har aldrig velat lägga den tiden eller haft ambitioner, så det tog ett tag innan jag visste vad jag ville med handbollen eller livet överhuvudtaget. Jag tror att jag varit på en lång resa med att läka allt som hänt genom livet, att det tagit upp all min energi till att orka göra något annat. Jag har nu insett att springa och lyfta skrot lugnar mig, nu älskar jag det. Just nu försöker jag komma ikapp fysiskt. Vi har lagt en fysplan för min kropp och vad jag behöver, satt mål för säsongen, så att jag tar det vecka för vecka. Jag försöker att inte tänka på framtiden. Målet är att bli så bra som jag kan. Hur långt det räcker får framtiden utvisa. Jag håller mig lugn och litar på processen.

Annons

När börjar serien eller hur har seriespelet börjat?

– Serien har börjat helt okej. Vi har haft väldigt många spelare på skadelistan, som har trillat in med tiden, Nu börjar vi bygga ihop laget efter en och en halvmånad in i seriespelet. Annars har det börjat hyfsat med oavgjorda, två vinster en förlust.

Vad tror du om ditt lags chanser i årets seriespel?

– Jag tror starkt på oss, vi har presterat hyfsat bra med tanke på hur många som varit frånvarande från träning. Nu när alla börjar komma tillbaka igen, så tror jag att vi kan bygga upp något riktigt bra och nå målen som vi har satt upp.

Vad tror du om Skövde HF i årets seriespel?

– Det verkar som att klubben gjorde något bra i att värva danskorna (Olivia Black och Cecilie Specht) Jag har följt matcherna och de verkar ta mycket ansvar. Annars är de ingen som stuckit ut sådär speciellt mycket. Jag tror mycket på Emma Wahlström. Skövde HF kommer inte åka ur serien, fina vinster mot Önnered och mot Heid. Jag tror att tjejerna går till kval, om de kan vinna matcher i bottenstriden, och klar sig kvar.

Annons

Någon skillnad på träningen i din nya klubb jämfört med Skövde HF och klubbens organisation?

– Största skillnaden är nog intensiteten. Vi springer helt galet mycket på träningarna. Jag trodde jag skulle dö under den första månaden.

– Styrkepassen är individuellt anpassade liksom löpträningen. Vi får kostscheman som är anpassade efter en våg som mäter muskel- och fettmassa. Vi tränar varje träning med pulsband. Vi har inte så ofta två timmars galna träningar, istället blir det en timme med full intensitet och en halvtimme med lite taktiskt försvar eller anfall. Till det kommer 15 minuter individuellt med skott eller genombrott som inte är jätteintensivt.

Hur många nationaliteter finns i laget?

– Fem. Tränaren Olivia Kecman (tidigare storspelare) pratar danska, eftersom de flesta spelarna har fått språkundervisning, men instruerar även på tyska och skriker många ord på serbiska till tjejerna från balkanländerna.

Annons

Fatos Kücükyildiz är bara i början på en spännande resa.

Annons

Annons

Till toppen av sidan