Annons

Annons

Annons

Trädgårdsstaden

Allt fler blir hönsägare

Drömmer du om att skaffa hönor? Då är du inte ensam. Allt fler väljer att haka på hönstrenden, menar experten Marielle Johansson. Här delger hon sina bästa råd för blivande djurägare.

LJUSDAL 20180718 : Tuppar och hönor som går fritt Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300

Annons

Annons

Intresset för att ha egna höns på gården eller hemma i trädgården ökar. Marielle Johansson från Kungsbacka är en erfaren hönsägare som föreläser om hönsskötsel runtom i Västra Götaland.

– Det är fler och fler som skaffar hönor, och det är väldigt blandade åldrar. Jag märker verkligen att intresset ökar, säger hon.

Under lördagen gjorde hon sitt andra besök på Granngården i Skövde, där hon föreläste om alltifrån hönsfoder till kycklingars utveckling. Marielle tror att hönornas ökande popularitet beror på hönsens lättskötthet.

– Jämför man med andra djur så är fjäderfän ganska billiga i drift. De är dessutom väldigt lättskötta, tama och blir som små kompisar, säger hon.

Marielle menar också att en ökad medvetenhet kring äggindustrin bidrar till att fler vill bli självförsörjande på ägg.

– Har du hönor vet du var äggen kommer ifrån, och det är tycker fler och fler är viktigt. Man vet att hönorna har haft det bra, och får dessutom ägg med riktigt gul och fin äggula. I affärerna har de inte alls samma kvalité, förklarar hon.

För Marielle själv blev startskottet i hönsuppfödningen ett husköp under slutet av 80-talet.

– Då tänkte jag att det var självklart att jag skulle ha hönor, trots att det inte var så vanligt på den tiden. Jag började med ett par stycken, men tyckte att det var så roligt att det bara blev fler.

Annons

Förutom hönor har Marielle haft ankor, påfåglar, vaktlar och fasaner. I början tog hon lärdom av likasinnade djurägare, och fick själv testa sig fram till vad som funkade bra för hennes fjäderfän. Nu är hon en uppskattad föreläsare och en riktigt hönsmamma som folk ringer till för att rådfråga. Trots att hon inte längre har hönor själv är hönsägandet något hon verkligen förespråkar.

– Det finns inget bättre än att gå ut och hämta sina egna ägg på morgonen. Att vara i hönsgården är världens bästa terapi, konstaterar hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan