Annons

Annons

Annons

Herräng

Allt fler unga hamnar hos Kronofogden: "Då ökar risken"

Text

I år har det skett en stor ökning med unga som hamnar hos Kronofogden.

Det visar ny statistik.

– De kan inte få ett hyreskontrakt eller ett banklån, säger Kim Jonsson, som arbetar i Kronofogdens förebyggande verksamhet.

Kronofogden har undersökt vilka som är de vanligaste obetalda räkningarna i åldersgruppen 18-20 år.

Mellan januari till oktober 2016 hamnade totalt 8 134 ungdomar mellan 18-20 år hos Kronofogden på grund av obetalda räkningar.

I år, under samma period, ligger den siffran på 9 845 – vilket är en ökning med 1 711 personer jämfört med för två år sedan.

Annons

Annons

– Vi lever i ett konsumtionssamhälle där allt är lättillgängligt. Om du inte har koll på vad som gäller kan räkningarna lätt hopa sig. Då ökar risken för att skuldsätta sig. Privatekonomi är kul när du har koll men tyvärr är det inte så för alla i dag, säger Kim Jonsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det är viktigt att unga får kunskaper i privatekonomi, så att de kan starta sitt vuxenliv på ett bra sätt.

"Kan ha svårt att flytta hemifrån"

Kronofogden har även undersökt vilka som är de vanligaste obetalda räkningarna i åldersgruppen 18-20 år.

Körkort, vårdavgifter, näthandel, skadestånd och mobilskulder sticker ut i statistiken för 18-åringar. För 19-åringar dyker det oftare upp räkningar från trafikförsäkringsföreningen och kommuner. Gymavgifter och studentmössor förekommer också.

För 20-åringar tillkommer el- och kreditkortsskulder.

– Det finns ett stort behov av att arbeta med att förebygga skuldsättning bland unga. Unga kan till exempel ha svårt att flytta hemifrån, eftersom de inte kan få ett hyreskontrakt eller ett banklån om de har skulder hos Kronofogden, avslutar Jonsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan